RESPONSABILIDAD

Los artículos firmados expresan exclusivamente la opinión de sus autores.

dimecres, 14 de gener del 2015

LA MESTRA ÚRSULA Y EL CORONEL ANGULO, Antoni Signes

      
 El dia 16 del passat mes de Desembre presentàrem a l’Aula Magna de la Universitat La Nau el llibre: “ La Mestra Úrsula i el Coronel Angulo “. Van intervindre els autors Antoni Signes i Emili Signes i com a presentador Ramon Trullenque, Dr. en Medicina i Llic. en Història. La presentació s’emmarcava dins del cicle Història dels nostres pobles.

      Aquest llibre ha estat el resultat d’unes investigacions que, en un principi, només pretenien l’objectiu d’esbrinar i aclarir unes contarelles familiars sobre dos personatges dels nostres avantpassats. Sabíem que al nostre poble (Gata de Gorgos) hi havia famílies que portaven el sobrenom de  la mestra i també que al segle XIX les escoles eren subvencionades i administrades per la Testamentaria de la Duquessa d’Almodóvar. Doncs als arxius de la Testamentaria vam recórrer i vam escorcollar tots els lligalls que ens parlaven de la mestra Dna. Úrsula Angulo, mestra per oposició guanyada en 1831 fins la seua mort en 1869.

PUPITRES   
"...se proceda desde luego a la construcción de las mesas indicadas encargándose de ello Vicente Mulet, vecino de Gata."


        Com que la mestra Úrsula era filla d’un coronel d’artilleria, del qual sabíem algunes històries no massa precises i prou tèrboles. Aleshores vam dirigir la nostra investigació als arxius militars de Segòvia i A Corunya, d’on vam aconseguir un grapat de documents referents al personatge, i amb l’ajuda dels llibres d’història i alguns periòdics de l’època hem arribat a reconstruir totes les dades contingudes en el llibre.


        Esta investigació militar ens ha proporcionat una grata sorpresa i és per això que hem volgut deixar constància de les dades més importants de la seua trajectòria. La sorpresa estreba en descobrir a un avantpassat militar però liberal, és a dir esquerrà. El coronel Santiago Angulo (1775-1838...?) ens apareix batallant en molts episodis de la guerra de la Independència contra Napoleó, però on ressalta la seua intervenció és especialment en el 2º Setge de Saragossa, per un invent artiller que produïa més efectivitat en algunes armes de foc; per aquest fet i per la seua col·laboració en la defensa de la bateria del Pilar va ser guardonat amb la creu al mèrit militar. L’altre episodi digne d’esmentar és la seua participació en la insurrecció dels coronels en A Corunya, en ocasió del Pronunciament de Riego. Al cap del seu regiment va recórrer Galícia per tal que la ciutadania acceptara i proclamara la Constitució de Càdiç de 1812, constitució que va estar vigent durant el Trieni Liberal.


Relación histórica de los acontecimientos más principales ocurridos en La Coruña, y en otros puntos de Galicia...(1820) / por José de  URCULLO

        Per si de cas algú no té prou amb aquest resum, caldrà llegir el llibre i ho veurà més clar. Ah...per si us pica la curiositat, vos diré que la mestra Úrsula era l’avia del meu avi i el coronel el besavi del meu avi.
                                                                                        Antoni  Signes


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada