RESPONSABILIDAD

Los artículos firmados expresan exclusivamente la opinión de sus autores.

dimecres, 31 de gener del 2018

Llocs desapareguts o restaurats de l'horta o de la ciutat de València. (Francesc Jover)


A la Partida de Vera de la ciutat de València, dit també de Sant Esteve, hi havia en temps passats una rica horta que avui ha quedat molt mutilada i urbanitzada amb carrers que no han tingut ni la més mínima sensibilitat per nombrar-los amb els vells topònims autòctons i populars que hi havien. No fa molts anys encara quedava el camí de Vera i el de Farinós que anaven de Banimaclet a la mar i desitjaria que tant un com l’altre mantingueren actualment les alqueries i sèquies que hi havia junt a l’horta. Un preu molt alt que hem pagat els valencians a d’allò que diuen el progrés.
Entre el camí de Vera i el de Farinós hi ha un lloc entranyable amb una gran era un molí (el Molí de Vera) i una ermita (l'ermita de Vera). A més hi havia un popular restaurant d'horta, Casa el Famós, que et transportava a altres èpoques. No se si encara està i ha pogut resistir eixe malentes progrés.








 El molí era mogut per la sèquia de Vera i tenia quatre moles, en la foto que vaig fer pels anys 80 del segle passat veiem les cacaus totalment abandonades. Tan el moli com l'Ermita (un junt l'altre) son una construcció amb un perímetre de 980'52 metres i junt a les hortes dels voltants pertanyia el 1970 a una família noble valenciana: Maria Dolores i Matilde Mercader i Vallier, baroneses de Cheste al Campo i de Montichelvo respectivament segun resa la còpia de l’escriptura. En aquella època encara estava el molí arrendat i molien de manera residual. Tinc la foto de l'última molinera que, si la trobe, us l’ensenyaré un altre dia. L'any 1971 es va fer la venda a José Jorge Montaner i fa constar que estan els dos edificis en ruïnes, l’ermita i el molí. L'any 1984 l'Ajuntament socialista de València amb molt bon criteri el va compra per restaurar-lo. Em diuen que actualment es pot visitar el mateix que el Molí del Sol al Parc de Capçalera prop de Mislata. Tinc ganes de tindre temps i ocasió per visitar-los.
A la dreta de la foto de l'ermita poden veure's les cacaus del molí amb el ruïnós estat que s’encontrava aleshores.
Seria molt important per a la història de l’horta valenciana conservar els topònims en parcs públics o zones d’esbarjo que es crearen als voltants. Els topònims de les sèquies filloles de Mestalla com: Petra, Escamarda, Alegret, etc., havien d’estar incloses d’alguna manera com record del passat. Sembla que València feu un error especulant i fen perdre la seva rica horta. Mai no havien d’haver furtant terreny a l'horta per créixer la ciutat.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada