RESPONSABILIDAD

Los artículos firmados expresan exclusivamente la opinión de sus autores.

dissabte, 14 de novembre del 2015

IN MEMORIAM Juan Camarena, escrit per Paco Gramaje

HOMENATGE I ACOMIADAMENT DE JUAN CAMARENA
El dimarts 27 d’octubre assistírem al funeral de Juan, un capellà que ha viscut tota la seua vida un sacerdoci compromés des de les perifèries, amb “olor a ovella” com recomana el Papa Francesc. Juan, pel seu testimoni, era un profeta, radical des de la seua generositat evangélica. Doncs, molt allunyat en les formes i en la vida del capellà com a funcionari clerical.
La cerimònia va ser entranyable perquè anava d’acord amb l’autenticitat i bonhomía de Juan, així com de la sua trajectòria personal i sacerdotal. Juan n’estaría feliç. El comportament sincer i integrador del retor de S. Pere, Paco, que visqué braç a braç amb Joan en el equip del Port facilità el clima que conduí una cerimònia emotiva en què s’expressaren testimonis vius. L’Eucaristia la va presidir el Sr. Arquebisbe, D. Antonio, acompanyat per un gran nombre de capellans amics de Juan.
Per una part, uns testiminis des de l’àmbit pastoral, els de la comunitat cristiana del Port i  del Casal de la Pau:
Pilar Carceller, en nom de la Comunitat cristiana de Desamparados i S. Pedro manifestà: Agradecemos que hayáis venido a despedir a este hombre único i excepcional que es i será el compañero Juan.
Estamos aquí “gente de Iglesia”, “gente de poca Iglesia” i “gente que no se siente Iglesia”; esa es una de las grandezas que nos enseñó Juan con sus palabras, pero sobretodo con sus actos, porque él era un ejemplo de la Iglesia que queremos, por la que luchó toda la vida, por la que también fue castigado, y por la que seguiremos luchando: una Iglesia austera donde lo material no es lo más importante, abierta a todas las personas, vengan de donde vengan, comprometida con el mundo y sus luchas a favor de la justicia, una Iglesia obrera i trabajadora que se pone al lado y se compromete con las personas que más sufren y son marginadas. Nunca vimos en Juan algo diferente. Juan ha escrito la historia de este pueblo, de su Iglesia y de nuestras vidas. Gracias.
José A. Bargues, como a responsable del Casal de la Pau accentuava: la vida sacerdotal de Juan està enmarcada en l’Església que visqué el Concili Vaticà II. Per a Camarena, com per a molts altres les recomanacions de la Gaudium et Spes i d’acord amb els nous temps es convertiren en una opció de vida arriscada, perquè com a persona atenta a la historia, als fets de cada dia on s’ha d’encarnar l’evangeli, entenia que esta opció era fer possible una bona notícia als pobres.
Per això arribà al Port de Sagunt i formà part dels “capellans del Port”, que atenien les demandes litúrgiques, al temps que també eren presents en la realitat social i política que es vivía. En paraules d’ell: “no érem liders socials, però la realitat condicionava la nostra missió sacerdotal”.
I en el recorregut de fer l’evangeli present en els més dèbils i marginats col.laborà en el Casal de la Pau , on en paraules d’ell: “he ajudat i acompanyat a José A. Bargues, com a home de confiança i de consulta, davant les contínues i greus, inclús dramàtiques situacions personals que acull el Casal”.
I quína era l’aportació de Juan? En una de les darreres converses amb ell comentàvem la dificultat de concretar el dia a dia i que, tan sols des de la incondicionalitat del nostre acompanyament es podía actuar per resoldre els problemas, acollint i acompanyant; insistia emocionat i convençut que no s’ha d’abandonar eixa incondicionalitat perquè té un gran potencial salvador o sanador.
Juan, tens ben guanyat un lloc en el cel, on seguir conversant, cosa que tant bé ho feies.
Per altra banda en representació dels amics de l’ànima que tants en té: Paco Gramage expressà: Juan, la teua vida sempre s’ha afermat en fets, no mai en paraules: Has viscut braç a braç quasi tota la vida al Port de Sagunt en temps difícils de la Dictadura i en situacions compromeses, fent causa comú en les lluites obreres i per les llibertats; amb la teua silenciosa presència has estat solidari en l’acompanyament als presos i presons en el Casal de la Pau; des de la professió d’A.T.S t’has fet present en l’acompanyament als més dèbils: els malalts; amb admiració de molts sempre has viscut el sacerdoci i l’Evangeli de forma radical, com un pastor que fa olor a ovella, com recomana el Papa Francesc, i molt lluny del tan freqüent funcionari clerical; sempre en una actitud de despreniment, no ha tingut mai un duro.
I tot ho feia amb tendresa. Però hem de destacar també com a valuosa la capacitat que tenia de apreciar i acceptar l’afecte i els sentiments dels que el tractàven. Per això tenia tants amics, ací mateix en som molts amics de l’ànima. ¡Amic Joan, cóm guadíem durant molts anys amb la teua presència, sempre que la malaltia t’ho permitia, en els esmorzars del dijous!
Ara ens consola l’evidència que tenim  que en tu cobren sentit les paraules de l’Evangeli: “Vine juan, beneït del meu Pare, perquè quan tenia fam em donares de menjar; quan estava nuet i necessitat m’ajudares; quan en tenien empresonat estigueres amb mi; quan estava malalt em cuidares”. Si, Juan, quan ho feies amb aquestos germans més insignificants en mi ho feies.
L’amic Bonaventura Navarro expressà: Dicen que se nos acaba de ir Juan Camarena, eso dicen. Pero tal vez no le conocían tan bien como para saber que permanecerá con nosotros mientras vivamos. Para eso vale la memoria, para preservar y transmitir la decencia de los justos.
Juan llegó a Puerto Sagunto en el verano de 1964 por convicción y deseos suyos. Ya venía con una importante consciencia social, además de la moral.
¡Cómo admirábamos su fino sentido del humor ante algunos episodios! El día que, con su aspecto físico algo desaliñado y los zapatos atascados de barro por los ambientes humildes que frecuentaba, se cruzó con otros dos sacerdotes, que más que andar levitaban de lo relucientes que llevaban sus calzados y sus portes señoriales y que le lanzaron despectivamente a Juan :
“¡Estás ofendiendo la dignidad sacerdotal!” y el respondió: “¿Dónde está esa augusta señora?”
Ese era su coraje, mostrarse fuerte con los fuertes y cercano y suave con los débiles. Pues cabe preguntarse aún hoy ¿quién ofende más la dignidad humana: los que comparten sus sufrimientos con los humillados o los que llevan bajo palio a los agresores y les sirven sus coartadas? Nuestro amigo Juan lo tenía bien claro.
Cuando llegó a Puerto Sagunto compartió la parroquia con Antonio Ramil y un poco más tarde apareció Pepe Fornés. Ellos fueron el núcleo que inició aquel famoso equipo del Puerto, con aportaciones posteriores: José Zamora, Sebastián Teresí, Juan Matoses, Juan Tortajada, Rafael Guinart, Antonio Duato, Francisco Albuixech. Desde  aquí nuestro reconocimiento.
El equipaje del apostolado de Juan no consistía en encerrarse en la parroquia y esperar las rutinarias confesiones o convertirse en palmero de las fuerzas vivas, su labor era social, acercarse a los luchadores sindicalistas y activistas ciudadanos que laboraban y se arriesgaban por conseguir mejores condiciones de vida para todos.
En los períodos de vacaciones siempre estaba viajando para trabajar y ser uno más entre los oprimidos y aportarles su esfuerzo y su compañía.
Juan está entre esos ausentes en los que nosotros encontramos refugio, como unos seres humanos que nos ayudan a rebasar la mediocridad de los inanes, difundiendo con su ejemplo la auténtica generosidad de los gigantes.
Por todo ello, nos parecen justas y adecuadas para despedirnos del querido amigo Juan, las palabras del premio nobel José Saramago: “Guardaré en la memoria al amigo, al camarada. Para esto sirve la memoria, para conservar vivos a los que lo han merecido, el recuerdo de un hombre bueno. Que es, al final de todas las cuentas, lo único que vale la pena haber sido”.
Estimat i benvolgut amic i company Joan Camarena, moltes gràcies per tot.


Paco Gramage





      

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada