RESPONSABILIDAD

Los artículos firmados expresan exclusivamente la opinión de sus autores.

dimecres, 21 de maig del 2014

Sal.lus i altres tres. Tres i altre Sal.lus. (Joséluis Porcar)


20 de Maig de 2014.

Ha estat un esmorzar de lo més profitós. Recontradimonis i recontradéus, quin esmorzar més fluid, quatre rius, tres i el més verinós, el de Sal.lus. El verí de la paraula, el verí de l’anècdota d’aleshores a Montcada, el verí d’aquelles vivències empeltades en aquestes olives, cerveça, entrepans i un timó o timonet per a Sal.lus.

I aquest home que no te res que ‘vore’ amb el refugium peccatorum ni amb el consolatrix aflictorum sinò tot el contrari, n’és d’allò més rialler i compassiu amb una coda inevitable en la seua conversa propera:   la risa a glopets, a colpets, o de vegades a esclafits sense parar rodolant per la vessant de la llibertat.

I de paraules grosses res. No hi ha conceptes en l’esmorzar d’avuí. Hi ha mots que assenyalen realitats, de les de que són a l’abast de tothom, sense misteris. Recorde que eixa funció en la gramática s’anomena ‘deixis’: paraula que n’és buida de conceptes i prenyada de realitat (la del carrer, la que es acaronada amb els dits i els llavis).

I no hi són, ni el pare-patriarca-cap i casal: l’Enric; ni l’Antoni;  ni l’Ovidi (tots tres tomasinos de pro, de coram, de ab, de sine, de tenus… ); ni tampoc el Josep-Ignaci; ni l’Isidre; ni el Manuel... No hem pogut ni pasar llista perquè en mirar-nos els tres, que hi erem a les 10:10, hem demanat a Lola la beguda i el menjar, i hem esperat l’arribada de tots els qui avuí, dia 20 de maig (Sant Baudili i “con flores a María…”) no han aparegut.

Quia parata sunt omnia.

I Sal.lus Herrero i Gomar, tan llarg o més que sempre, ens saluda i ens regala una revista (coitus interruptus perque he d’anar-me’n a clase… I a boqueta nit torne a escriure): CRESOL , amb un escudet.logo que du el dibuix d’un cresol i la seua creu i la seua flama i 2000 en xifres. Subtitulat: UNIÓ APOSTÓLICA DE VALÈNCIA. Any 15 – Núm. 120 Maig i juny de 2014.
 
SAL·LUS HERRERO I GOMAR Pincha para acceder a la ENTREVISTA:

Vuit planes (i la revista ompli 60) dedicades a una entrevista amb Sal.lus. A mi m’ha agradat força. Paga la pena, una espurna xicoteta diu:

“Quins tres llibres ens recomanes llegir per als pròxims mesos?
Si Dios fuese un activista de los derechos humanos, de Boaventura de Sousa Santos; Lluís Companys: contra la guerra, de Josep M. Figueres, i El marqués y la esvástica. César González-Ruano y los judíos en el París ocupado, de Rosa Sala Rose i Plàcid Garcia-Planas, sobre la absoluta manca d’escrúpols d’uns senyors lligats a l’ambaixada espanyola de França que s’aprofitaren de la situació d’extrema desesperació dels jueus davant l’ocupació nazi de París a principis de 1940 per a engañar-los i matar-los.
Hi ha un Premi César González-Ruano, de la fundació MAPFRE-Madrid, des de 1975, que és una autèntica ignominia que existisca i que els guardonats no hagen tornat el premi que exalta i recorda un escriptor, que tot apunta, va ser un miserable criminal pronazi, despietat, sense la més mínima decència, humanitarisme ni moralitat.”

Els tres reventats, que no sé per quina raó sempre arriben en tasseta de duralex, tanquen la sessió, com cal, amb el sucre de propostes i comentaris de cinema: que si el festival de Cannes, que si Kubrik i ‘La taronja mecànica’, que si Martín Patino i “Nueve cartas a Berta”, que si el festival de Gijón, que si les cartes de dones enamorades de capellans que volen surar i no amargar el seu legítim emparellament…

Sí sí, ja ho sé, n’és de veres. El tema del celibat, les dones enamorades dels clergues i els clergues enamorats de les dones no pertany al cinema sinó a la realitat esperpèntica de l’esglèsia del segle XXI.

Josémaría Monzó, Joan Llopis i jo, el regular, som els ‘altres tres’ que hem proposat “El espíritu de la colmena” de Víctor Erice com a pel.lícula per al pròxim Fòrum de la tardor.

I hem acomiadat a Sal.lus.

Ah, joves llavis desclosos després
de la foscor, si sabíeu com l'alba
ens ha trigat, com és llarg d'esperar
un alçament de llum en la tenebra! (Espriu-Raimon).

Joséluis Porcar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada