RESPONSABILIDAD

Los artículos firmados expresan exclusivamente la opinión de sus autores.

divendres, 9 de maig del 2014

La repressió franquista a Xàtiva II, (7 – V – 14) Antoni Signes


Cicle:  “La història dels nostres pobles”
Presentació de Los lobos de José Fabra




 i
La repressió franquista a Xàtiva i a la Costera de...
C. Escrivà, S. Català, J.R. Borredà, R. Buforn, R. C. Torres, E. Soler, Mª. J. Pérez, A. Signes,          A. Montalbàn, N. Àlvarez, J. Mª Corell, P. Brigido.


Intervenen: 
      - Rafel Buforn Valero, professor.
-  Ricard Camil Torres. Historiador, Universitat de València
-  Antoni López, Universitat de València, editor del llibre.
-  Àlvar Martínez, Institut d’història de la medicina i la ciència, Universitat de València

- Presenta  Antoni Signes
  
Com veiem cada volta s’escriuen més llibres d’història. En el nostre cicle de Història dels nostres pobles ja portem presentats més de vint llibres. En les llibreries van apareguent-ne com a bolets. No més cal observar el full del forum de debats pe adonar-nos que a tothom interessa pegar una ullada cap al passat i esbrinar allò que realment va passar.

   La causa... pot ser que hem rebut una història mal contada, mal explicada. Millor dit, una història, en gran part, falsejada, escamotejada i deformada intencionadament, especialment este període de la Guerra Civil i el franquisme.

    Es necessari doncs que l’anem escorcollant per tal de conéixer-la millor i denunciar les manipulacions hagudes.

    En els llibres que presentem no solament oferim els relats investigats,  els fets esdevinguts, les causes i motivacions de l’actuar humà, si no també destaquem personatges que han estat claus per poder entendre un període, un episodi o l’evolució d’un estatus social o polític.

     La història la fem les persones i algunes persones han estat personatges que han influït enormement en el desenvolupament de la nostra societat, tant per al bé (evolució possitiva) com per al mal (evolució negativa) Es per això que en els llibres que presentem avuí hem inclòs a un animador humanista i lluitador sindicalista, Nicolàs David...

     Però, al parlar de personatges,  caldria apuntar un risc que de vegades tenim al ponderar les virtuts de la persona. I és que els humans tenim una tendència a la mitificació. Si la persona és del nostre gust, tot són exageracions possitives. Al revés si el personatge no és dels nostres. Amb la qual cosa estem col·laborant a falsejar la Història, que és el que cal evitar.
                                                                                                                 A.Signes



Nota del coordinador:   "Llibres de Xátiva"

http://www.xativa-llibres.com/index.htm

http://www.xativa-llibres.com/ullada%20historia.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada