RESPONSABILIDAD

Los artículos firmados expresan exclusivamente la opinión de sus autores.

dissabte, 5 d’octubre del 2013

L’ESGLÉSIA EN LA TRANSICIÓ: EL FET NACIONAL AL PAÍS VALENCIÀ: LA REVISTA SAÓ (1976-1983)


        Autor:   Vicent Cremades i Arlandis

Editorial:  Riu Blanc. 
 Col·lecció Estructures.  Setembre 2013




L’objectiu principal d'aquest estudi se centra en investigar la Transició al País Valencià a través dels continguts de la revista Saó, el naixement de la qual, l’any 1976, coincidirà amb un dels moments més intens i dramàtic de la Transició cap a la democràcia.

Si s'ha escollit aquesta eina d’informació és sobretot perquè la seua actitud no ha estat solament la d’un observador perspicaç que segueix atentament els esdeveniments, sinó també la d'un actor que ha volgut involucrar-se en els fets.

Cal ressaltar el caràcter o tarannà amb què la revista Saó elaborava les seues anàlisis, que constitueixen una viva crònica de la societat valenciana en tota la seua complexitat. És a dir que, a més a més dels àmbits religiosos, incideix especialment en els àmbits culturals i en les qüestions que fan referència als drets civils.

Al llarg de les seues publicacions, la revista ha mantingut amb fermesa plantejaments valencianistes i progressistes, però sempre tenint com a punt de mira un cristianisme inspirat  en els principis renovadors del Concili Vaticà II. Ja des del seu naixement, en el temps i context determinat pel final de la dictadura franquista, la revista Saó va trencar amb la jerarquia valenciana que prenia actituds continuistes i reaccionàries.

En aquells temps de grans canvis, de somnis complits i d’esperances perdudes, la revista Saó va prendre el pols a la societat valenciana, va fer una radiografia de com es van desenvolupar els fets al llarg de la Transició.

Segons aquest estudi, Saó és una revista necessària per al País Valencià, un país obert, que té una llengua, una cultura i una història pròpia, però humiliat en la història i no reconegut, donat els avatars adversos que li ha tocat viure.

Tres són les parts que conformen el fil conductor del present assaig. En la primera, trobarem un estudi de l’Església valenciana com a institució. En la segona part, vorem com l’Església valenciana es transforma i dona pas al naixement d'una altra església més arrelada al poble i a la societat d'aquell moment. En la tercera, descobrirem quina va ser la situació de l’Església al País Valencià durant la Transició.

Aquest treball suposa una crida d’atenció a la societat actual. El seu propòsit es contribuir a l’estudi de la memòria històrica més recent, ja que en l’actualitat hi ha moltes aportacions que parteixen d’un principi inequívoc, del revisionisme d’allò que va representar la Transició. Un dels seus objectius ha estat el de fer una crònica de tot allò que va ocórrer i que va canviar la societat on vivim.


*El llibre el distribueix  SENDRA MARCO distribució d'edicions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada