RESPONSABILIDAD

Los artículos firmados expresan exclusivamente la opinión de sus autores.

divendres, 4 de març del 2016

La disciplina de partit, per Francesc Jover

Autor: Francesc Jover per al Nihil Obstat enviat el 3 de març de 2016



Només passar les eleccions autonòmiques del 24 de maig de 2015, i portat per la pluralitat del resultat, i principalment pel possible govern d'esquerres, vaig demanar fer una entrevista a un polític que aconseguí un escó a les Corts Valencianes. La meva proposta va ser enviar-li un guió perquè me'l tornara contestat, desprès d'estructurar-ho tornaria a enviar-li i si havia quedat al seu gust, ho donaríem a La Veu del País Valencià per publicar-ho. Així és com vam quedar, però mai no em va fer les respostes. Em va dir un temps desprès que havia de consultar les orientacions generals del partit sobre estos temes perquè no hi hagueren notes discordants. Desprès de quasi un any he decidit publicar les si més no per fer l'interrogant si és convenient o no guardar tanta disciplina. No vull assegurar que la disciplina és negativa, solament vull afirmar que personalment mai no em sotmetré a cap disciplina. Finalment li vaig fer un correu dient-li que anava a publicar les preguntes. Això si, mai no desvelaré el partit ni molt menys el polític que, per altra banda, té tot el meu respecte. Desprès de 35 anys de residir a València, d'haver-me relacionat sempre amb rogles polititzats, i haver-me passejat de dalt a baix del País Valencià per la meva professió de comercial, podria ser qualsevol dels 99 diputats.
Finalment, he de dir que per tal de guardar el personatge en l'anonimat, he hagut de fer alguna rectificació a les preguntes, tot i que el fons és el mateix.  
  


Bon dia. Gràcies per haver-me concedit aquesta entrevista desprès d'haver estat acreditat com a diputat de les Corts Valencianes. Abans de res, vas a permetre'm dirigir-me amb llenguatge col•loquial i fugint de qualsevol tractament protocol•lari. Principalment permetre'm tutejar-te, entre altres coses perquè no seria capaç de fer-ho d'altra manera.
Contestació


Tens experiència de política municipal i en algunes ocasions hauràs hagut de formar part d'un govern en minoria. Per allò que podria passar ara a les Corts Valencianes de no haver-hi una majoria absoluta: creus que serà difícil governar d'aquesta manera? ¿Quines dificultats creus que caldrà afrontar?
Contestació


Sembla que hem encetat un època sense majories absolutes d'un sol partit i ara els governs han de formar-se per la suma de dos o més partits, ¿creus que els politics sabreu fer front a esta nova situació?
Contestació


També es caracteritza la nova època que encetem en dues coses: recuperar la dignitat de la política que sembla estar en mínims i que els polítics s'apropen més al poble, als ciutadans. Des del teu càrrec de diputat i segons el teu punt de vista, ¿com veus aquesta situació?
Contestació


El País Valencià potser un dels que més s'han manifestat la corrupció en la política. Davant d'aquesta mala imatge, ¿quina actitud creus que han de prendre les formacions politiques valencianes que ara mateix governen per acabar en la corrupció i recuperar la mala imatge perduda?
Contestació


Creus que la Generalitat Valenciana –sense majories absolutes– està en condicions de representar com cal els interessos del País Valencià en tots els camps que han sigut malbaratats durant tant llarga i mala gestió?
Contestació
Davant les agressions que ha patit el País Valencià durant tants anys en el tema de finançament, gestió d'infraestructures, sanitat, ensenyament, llengua, identitat pròpia, etc., ¿creus que les Corts Valencianes, com a poder legislatiu, està suficientment sensibilitzat per afrontar la tasca? ¿Quines creus que serien les prioritats?
Contestació


Fins ara al País Valencià no hem tingut cap partit d'estructura valenciana amb suficient presencia a les Corts ¿Creus que en l'actualitat les Corts tenen suficient força per defensar alguns dels punt que va proposar l'intel•lectual Joan Fuster o els polítics Vicent Ventura o Francesc de Paula Burguera?
Contestació


Actualment el govern valencià està format per partits d'estructura estatal i altres d'estructura valenciana. Aritmèticament sembla que els partits estatals estan en majoria: ¿creus que aquesta barreja afectarà el desenvolupament d'una política autènticament valenciana? Per altra banda: ¿Penses tu que els partits d'àmbit espanyol poden fer un eficient treball parlamentari a gust dels que pensen que el País Valencià és una nació?
Contestació


Saps que els darrers anys a la ciutat de València va haver-hi una forta contestació al pla de Rita Barberà en el tema d'allargar l'avinguda de Blasco Ibáñez fins al mar. Et sembla que les Corts d'ara treballaran un pla més racional? ¿com creus que es podria solucionar el problema que planteja la plataforma ciutadana de “Salvem el Cabanyal”?
Contestació


Les Corts Valencianes representen el poble valencià, la seva història, llengua i cultura. Fins ara, després de tants anys d'Estatut d'Autonomia, l'administració política valenciana més que fomentar la cultura i senyes d'identitat valencianes ha sigut més aïna enemics de la identitat dels valencians. A més, una de les coses més cridaneres ha sigut que els principals càrrecs polítics del País Valencià mai no han usat la nostra parla ni en públic ni en privat. ¿Quina és la teva opinió sobre aquest fet?
Contestació


El preàmbul de l'estatut d'Autonomia de València denomina la nostra autonomia de diferents maneres: Regne de València, Comunitat Valenciana, Poble Valencià i País Valencià. Sembla que hi ha hagut una oberta censura dels partits polítics majoritaris, de les institucions (RTVV, Alfons el Magnànim, etc.) i dels mitjans d'informació per denominar País Valencià. Hi ha institucionalitzant l'insubstancial terme Comunitat Valenciana  ¿Perquè creus tu que ha sigut?
Contestació


¿Penses que el govern valencià pot defensar els interessos valencians independentment del color de govern de l'Estat o caldrà seguir les directrius que convinga a l'Estat?
Contestació


La Constitució Espanyola, desprès de quasi 40 anys en què no s'han fet significants reformes, ¿no creus que caldria reformes a fons, en alguns punts com el Concordat, les lleis electorals i el tema territorial?
Contestació  
 
Potser algunes preguntes caldria fer-les al govern de la Generalitat, però potser interessa ara i ací als lectors quina és l'actitud dels nostres diputats a les Corts Valencianes que són els que han d'elaborar lleis que afecten als valencians. Concretant-me en el que tu penses ¿Creus que en una societat democràtica poden conviure l'ensenyament públic i el privat? En cas que estigues a favor, els col·legis privats han d'estar concertats? I si és així, amb quines condicions?
Contestació


Vols afegir alguna altra cosa que creus interessant i que m'he deixat?
Contestació

Potser no foren les preguntes més interessants que podien fer-se; però el que vull destacar no són les preguntes, si no insistir en el vell problema de la importància que té la disciplina de partit. Potser alguns no entenem perquè un diputat no pot tindre l’autonomia i llibertat suficient per contestar unes innocents preguntes. Per altra part, ¿perquè expresidents i exsecretaris generals de partits poden opinar al seu aire i un neòfit no ho té ges fàcil? En la política, hi han diferents nivells o privilegis?




    


 

1 comentari:

  1. Comentari de Enrique Herrero
    "El País Valencià potser un dels que més s'han manifestat la corrupció en la política."
    No pareixen veure-ho així els - abans- imputats -ara- investigats.
    Rus: “Sóc el ‘jefe’”, “això és un muntatge” i “a qui hi fica la mà, se li l’ha de tallar”.
    Rita: ““No he contribuido a ningún blanqueo de dinero, ni lo he ordenado, ni he tenido el menor conocimiento de cajas b ni el grupo municipal ni en el partido”, dijo Barberá y también aclaró que “todo lo que se ha dicho es absolutamente falso”.
    Grau: "Me encuentro en estado de indefensión, no sé de qué se me acusa"

    El ex delegado del Gobierno en Valencia se defiende: “Soy inocente”. Serafín Castellano afirma que ha vivido "única y exclusivamente" de su nómina.
    ¿Per a què més? Són més que suficients els botons de mostra. "Pleitos tengas i los ganes" diuen que maleïa la gitana. Com ciutadà de peu, quasi nul•lament versat en lleis, em preocupa: Si estos senyors i senyores investigats-imputats conseguixen demostrar la seua innocència en els tribunals, a més de no recuperar els diners "evaporats", tindrem que restituiries en danys i perjuís?

    Enrique Herrero

    ResponElimina