RESPONSABILIDAD

Los artículos firmados expresan exclusivamente la opinión de sus autores.

dilluns, 27 d’abril del 2015

Sant Jordi 2015. Excursió a Calp. Carta de Jose Luis Porcar a Joan Llopis


València a 24 d’abril de 2015

Estimat Joan.
Gràcies per les innombrables sensacions, la vista amb el penyal d’Ifach, la mar, la muntanya, les salines, les plantes, els arbres, les gavines, els pardalets, les aus aquàtiques, les construccions d'estil dinamitable-dinamitable-dinamitable (tres vegades, ho he de dir), el cel blau amb la boira de primavera, les persones amb el somriure de l'acolliment i el contacte d'estima espontània...


Salines (Foto antiga facilitada per Joan Llopis)

El tacte amb les salutacions en que les galtes s'ajunten als llavis i tasten la frescor i la calor dels afectes d'ànima i cos; recorde, i el puc recuperar a voluntat el bes (en van ser dos), a/de ta mare, Trinitat, que ens va preparar aigua-llima a sa casa...

Els olors, a pi, a dent de lleó, a llentiscle, a herba corrent, a la humitat marina, a la pols del camí, a romaní, a espígol, a l'arròs de les paelles, a totes les verdures revolicades de l'amanida, de les gambetes i marisc, de la cervesa i el vi, del cafenet i el té...


Tunel del penyal 
(Foto antiga facilitada per Joan Llopis)

Els sabors... mare els sabors discriminats per intensitat i per fantasia que remogueren l'ànima amb els plaers inefables d'un bon menjar compartit.

I la música de les rialles, de l'esglai i la caiguda arrossegada de Salvador, que va estar salvat (la ironia dels fets i les paraules: 'el salvador salvat') per unes mans decidides de dona valenta amb una esquena capella Sixtina d'una nova creació i l'alenament de la vida (la xicona era una 'guiri' i va entrar en el rogle de la humanitat directa i escaient: la de Salvador i la nostra tota). I totes les converses, i l'enrenou de la vila-ciutat de Calp que caminarem en carrers i la visita a la plaça del Mestre Llopis, ton pare.


Detall de la plaça del mestre Francesc Llopis

Xè. L'àrea de descans Sant Antoni no té restaurant, però sí molta verdor i els 'servicis' que calen per a buidar les destil.lacions del cos, manera fina de dir alló que tothom tenim com a necessitats perentòries.

La visita a l'esglèsia del teu poble, em va situar davant de la insignificància de la estructura i (des) ordenació d'allò que anomenem comunitat cristiana. A la vegada manifeste que es tracta del meu sentir i també vull dir-te que l'espai respectat de l'antiga capella, com espai em va agradar. I passem fulla.

La visita a ta casa, va estar pujar a un vaixell i "fer camins dubtosos per la mar", i el passeig per la piscifactoria romana i les runes arqueològiques la senyal que em fa furgar dintre meu per a no oblidar la temporalitat immensa del present que visc en aquest dia de Sant Jordi de 2015.

Gràcies, a tu i a tots (i en tots estan totes, clar). Una diada intensa, de goig, d'anècdotes, d'obrir sentits i fruir la gana. Perquè del fet tràgic (hi ha la presència de la mort) de la invasió especulativa de la construcció de finques i casetes, vora mar i a les muntanyes, no cal parlar ara.

Em quede, doncs, en el sentiment planer i obert de la gratitud.

Una abraçada. Porcar.

Banys de la Reina Mora (en realitat, són un conjunt de piscinae que constituïen una piscifactoria romana)
PD: Tinc a mà el document de “Sol.licitud visita concertada” en el que consta el “Nom de la entitat”: GRUPO OCTUBRE. I també l’ “Activitat principal de la entitat”: JUBILATS. La sol.licitud és al parc natural del penyal d’Ifach.  I el Nom de la persona responsable: Joan Llopis.
I en segon terme arriben les característiques de la visita: Dia (23 d’abril), hora (11h.), punt d’encontre (Centre d’Informació), nombre de participants (15), rang d’edat (70), activitat sol.licitada (visita al penyal).
Ens va atendre amb ganes Ana Mª Vives qui signa el document i ens presentà l’audiovisual sobre el parc natural, realitat i història. L’hora ens hi vam retardar prou i el rang d’edat és una categoría realment d’aquelles que a la meua joventut de novici en diem edificants. A la fi la he aconseguida, la hem, perquè a tots ens qualifica. I què cal afegir sobre el nom de l’entitat? o sobre l’activitat principal de l’entitat? O no cal afegir res? Ho hem de considerar.
Acaba aquest document amb un cabàs (‘yprometofirmementeenuncabàspecar’) de normes sobre el comportament i responsabilitat del grup i la possible anul.lació de la visita amb condicions meteorològiques adverses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada