RESPONSABILIDAD

Los artículos firmados expresan exclusivamente la opinión de sus autores.

divendres, 21 de març del 2014

Papa Francisco.- “Ciertamente daban un seguimiento político a su teologia....” (Onofre Vento)

Ramón Gascó en la entrada anterior decía:

"Yo no me atrevo a destripar esta ambigüedad del NO PERO SÍ.
Por lo demás, os invitaría a que lo hagáis en vuestros comentarios desde estas mismas páginas."


Onofre Vento opina:

Papa Francisco.- 
“Ciertamente daban un seguimiento político a su teologia....”

Este “criteri” llançat com acusació està molt concorrit per la Jerarquia de l’Església i cal que no ens porte a engany. Moltes en són les vegades que l’hem tingut que escoltar en privat i en públic les persones d’església que hem treballat des d’un compromís social-sindical-polític, crític amb el sistema o poder establert.

I esta acusació ens venia –i, vist lo vist, no ha canviat- precisament des d’un altre posicionament polític, esta vegada en l’antípoda de l’anterior, doncs és el que recolza i avala el poder establert. És a dir, que si estàs a favor del poder no fas “política”, però si no et sotmets i eres crític amb el poder, aleshores estàs fent “política”, i te’n has equixat de l’ortodòxia.

La pregunta que caldrà fer-nos és doble: Es poden donar els espais neutres? I,   és possible una opció per l’Evangeli sense prendre partit pel dèbil?  Aporte un text de González Faus que pot ser clarificador:

“...els teòlegs de l’alliberament ens diuen precisament això: ‘Tot pensament té uns condicionaments que podríem qualificar d’’afectius’ o situacionals. I nosaltres parlem i pensem des dels pobres, des del món oprimit, des de la cabanya, etc...  Els teòlegs de l’alliberament han reconegut sempre que són una teologia parcial, però conscient d’aquesta parcialitat.    I després han demanat als altres que confessessin també quina era la seua situació; aquí ha sorgit el conflicte, perquè a Europa els hem volgut dir: Nosaltres no parlem des de cap situació sinó des de ‘la veritat’, vosaltres esteu equivocats perquè parleu des dels pobres i l’afany de salvar-los us encega....   Aleshores ells responen amb tota la raó del món: Totes les teologies són parcials i també la vostra;  si no reconeixeu la vostra parcialitat, esteu en el pitjor dels errors i feu que el diàleg sigui impossible... amb l’Evangeli a les mans, hem de dir que el lloc dels pobres és una parcialitat privilegiada per Déu. Cosa que no pot ésser indiferent a l’hora de fer teologia...
(“El mètode de la teologia de l’alliberament” González Faus)



Aquest és el gran handicap de l’Església Institució... i abordar-lo és força difícil i arriscat, doncs és agafar el camí cap al pol oposat en el que ara es troba,  però no abordar-lo significa tancar-se a la possibilitat d’avanç per un camí de retorn als orígens. 

Caldrà demanar-li, si més no exigir-li, al Papa Francesc que aborde amb claredat i valentia el compromís alliberador de l’Evangeli; i que desterre eixes paraules ambigües (conscientment buscades) que sembren desconfiança i amaguen aquella màxima tan eclesiàstica del que tot canvie per a que tot segueixi igual.

Onofre Vento 


3 comentaris:

  1. COMENTARIO. de Antonio Vicedo

    Y de todo esto, después de contemplar el espectacular derroche en las pasadas fiestas falleras, sin que por la Valencia tradicionalista se percibiera ningún signo de reproche ni civil, ni eclesiástico ¿Que quieres que te diga?
    Los unos lo hacen muy mal abusando de sus poderes, pero ¿y los otros enfangando de ese modo lo que debiera ser LUZ. SAL, LEVADURA, testimonio, o alarma?
    Sigamos repostando esperanza, pero el vino de la fiesta (Humanismo) parece que se está terminando y, ni cielo, ni tierra parecen moverse
    Clamorosas las actitudes de la alcaldesa y el ministro, pero más la del arzobispo, ante la Mare Amparadora, teniendo tan apartados de ellos a los desamparados y tan silenciado el Evangélio, en la Plaza de la Virgen;en el interior de su basílica y, es de suponer por los resultados, en casi todas las parroquias y organizaciones católicas.¡Vida segura y tranquila desde la complicidad más o menos voluntaria
    Un abrazo. Antonio Vicedo Calatayud.

    ResponElimina
  2. COMENTARIO de Ramón Gascó
    "És a dir, que si estàs a favor del poder no fas “política”, però si no et sotmets i eres crític amb el poder, aleshores estàs fent “política”, i te’n has equixat de l’ortodòxia.

    La pregunta que caldrà fer-nos és doble: Es poden donar els espais neutres? I, és possible una opció per l’Evangeli sense prendre partit pel dèbil?"


    Contesto a las tres últimas preguntas que me hace Onofre Vento.
    A la primera yo no le veo solución, porque este problema viene de una tradición multisecular, ¿Recordáis lo que ocurrió desde el Emperador Constantino? Y en España de una forma verdaderamente escandalosa en la Inquisición y por si fuera poco en la Guerra Civil española.
    Esta confusión ha comportado a la Iglesia algunas ventajas, pero muchos más inconvenientes.
    A la segunda pregunta, yo aseguro “.que no se pueden dar espacios neutros.”
    Y a la tercera daría como respuesta la lectura de cualquier pasaje de los Evangelios. Allí es palmaria la opción por los débiles. Y eso no tiene posible confusión para la orientación política de los seguidores de Jesús.
    Por todo lo cual si el Papa se refería a que la Teología de la Liberación tuviese como objetivo la conquista revolucionaria del poder por los trabajadores, tendría alguna justificación, pero si tal como lo interpretamos Onofre y yo, supone una forma de mantener la secular y sagrada unión con los poderosos, preferiríamos que no hubiese hablado. O por lo menos que no hubiese caído en la ambigüedad.

    Ramón Gascó.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La prueba del nueve, o la del alcohol, que tanto da, aparece en el cumplimiento, o no, de los predicho por Jesús: No es el sirvo mas que su Amo, ni el discípulo más que si Maestro; si a mi me han perseguido, también lo harán con vosotros, si se actulazan en vuestras actitudes las mías en diferentes tiempos y lugares.
      El Sistema de Poderes, tiene fino y largo olfato y sabe de sobra que herido el pastor que defiende el rebaño, las ovejas se desparraman y ello facilita su victimación.
      La única y mayor dificultad que tiene esto es su claridad y la imposibilidad de enmendarle la página al Maestro:- ¡Si a Mí, también a vosotros, si en vosotros me actualiza! Antonio Vicedo

      Elimina