RESPONSABILIDAD

Los artículos firmados expresan exclusivamente la opinión de sus autores.

dijous, 6 de febrer del 2014

Presentació de “Medicina i gènere. La incorporació de la dona a la medicina”(Antonio Signees)


Forum de debats : La Incorporació de la dona a la medicina
Intervenen:  -Josep Ll. Barona, catedràtic d’història de la Medicina
                       -Rosa Solbes, periodista i membre del consell d’unitat i igualtat de U.V.
                       -Ramon Trullenque, Dr. En medicina. Lic. en Història. Autor del llibre
Presenta:     -Antoni Signes                                                                4 – II - 14




                                                                                                                                                               
En la meua introducció jo faré referència a la incorporació de la dona a la societat en general.

En l’època actual, cal reconéixer, que hi ha, més que mai, una reivindicació general per tal de que la dona s’incorpore en pla d’igualtat amb l’home, en tots els camps de la activitat humana: en la sanitat, en l’ensenyament, en la jurisprudencia, en els treballs manuals  com en els intel·lectuals.

 Constatem que en la societat actual proliferen tota mena d’associacions reivindicatives en favor de la dona. En este sentit s’escriuen més llibres que mai, com també articles periodístics i declaracions en favor de la dona. Això ens indica que hi ha una conscienciació generalitzada pel tracte igualitari de la dona amb l’home. Tanmateix, també ens indica que, malgrat la concienciació generalitzada, encara hi ha sectors molt nombrosos que, potser per la inèrcia de costums ja superats, potser per la resistència a reconéixer la superioritat femenina quan aquesta queda palesa…El ben cert és que el procés d’incorporació de la dona en la societat actual està encara ben lluny d’haver arribat a l’objectiu final. No més cal fer una ullada al nostre entorn i encara veiem dones infravalorades, maltractades, apallissades i fins i tot assassinades.

             Aquest procés de millora de la situació de la dona en la societat ens prové de temps molt remots. Per no allunyar-me massa, caldría dir que des de la mentalitat dels filòsofs grecs fins als nostres dies, un gran canvi s’ha produït respecte a  la consideració de la dona. De considerar-la inferior i sotmesa a l’home hem passat a justiprear-la com un ser humà amb total igualtat a l’home.

               Tanmateix aquest procés de canvi de mentalitat, no ha estat sempre uniformement progressiu. Fins i tot hem de dir que, en diferents èpoques i en diferents països, la societat ha anat  avançant a ritmes diferents. De vegades avançant, de vegades retrassant, de tal manera que en algún temps semblava que el poder de decissió estava en mans de les dones, en una societat matriarcal. I tot d’una, esdevenir un canvi brusc i tornar a una organització masclista.

             Per tal d’aclarir un poc més aquest punt, m’agradaría citar el llibre no publicat, L’evangeli de les dones”, una novela, escrita pel meu amic Francesc Asensi. En  ella descriu la societat del primitiu cristianisme. La novel·la ha estat fruït d’una llarga i profunda investigació històrica. Relata que  algunes d’aquelles primeres comunitats van ser presidides i regentades per dones. La mateixa Mª Magdalena, igual que els dotze apòstols, va fundar algunes de les primeres comunitats en diferents pobles. El mateix St. Pau, en les seues cartes, fa esment d’aquestes dones administradores d’algunes esglésies. En un principi el fet de manar les dones no va suposar ningún problema. Tanmateix als pocs anys sembla que elguns dels  episcopos no van trobar bé que les dones digueren la seua en igualtat de condicions a l’home. Així que prompte   certs sectors  ho van denunciar i els  episcopos, després de reflexionar, van  decidir que les dones quedaren relegades a un segon lloc. Aixì va quedar clar que el govern i l’administració de les comunitats pertany als homes i les dones estan per a obeir. Aquesta decissió és la que ha seguit perdurant en l’església fins ara.  Quan els homes veuen perillar la seua primacía aleshores peguen un colp de timó i descapçen les aspiracions de la dona.

          Desgraciadament això és el que ha ocorregut en gran part de la nostra història, però en l’actualitat, el coratge de les dones estan aconseguint canviar la mentalitat social i a poc a poc van  incorporant-se en tots els camps en igualtat amb els homes.

          Prova d’això és el llibre Medicina i gènere de Ramon Trullenque, en el qual ha sabut confluir les dues grans passions de la seua vida, la medicina i la història. Després de dedicar tota una vida a lexercici de la medicina, una volta jubilat, va voler estudiar història. Aconseguida la llicenciatura en història, amb aquest llibre ja són dos els que escriu  fent  referència a episodics històrics. El llibre Medicina i gènere, a més de ser un llibre de història és sobretot un llibre amb molta càrrega reivindicativa en favor de la dona.

                                                                                                                             Antoni Signes


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada