RESPONSABILIDAD

Los artículos firmados expresan exclusivamente la opinión de sus autores.

dissabte, 21 de setembre del 2019

Bisbes que donen què parlar (Francesc Jover)



Autor: Francesc Jover. Enviat al Nihil Obstat el 20 de setembre de 2019


He reprès les tertúlies al Cap i Casal, la meva ciutat d’adopció, retrobant-me en antics col·legues i altres de nous que van incorporant-se. Per cert, en saber que soc de Cocentaina, no se per quina regla de tres em refreguen pel nas la vida i miracles del bisbe Reig Pla. Sempre els dic –encara que ho saben de sobra– que no és sant de la meva devoció.


A més, afig que fa uns anys un grup cultural de Cocentaina el vam declarar públicament persona poc grata. De qualsevol manera a mi no m’interessa el que diu, fa o deixa de fer el meu paixà de sotana. Qualsevol de les activitats que se li coneixen i que puntualment ixen als mitjans d’informació, per una m’entren i per altra m’ixen, com a la majoria de ciutadans. Em sembla que ni els propis creients fan cas d’eixos sermons farcits de “dogmatitis” i sense tocar peus a terra. Diria que els creients de hui són més selectes i crítics en la pastoral que els apliquen i no són escolanets d’amén. Tot i així he de dir-vos que és de veres que el tema em desperta certa morbositat o, si més no curiositat. Això fa cabussar-me a les xarxes socials cercant els darrers disbarats del bisbe cocentainer. A Reig Pla se’l coneix principalment per la seva homofòbia i altres “pecats” relacionats amb el sexe. S’ha dit a tort i dret que la manera que mons. Reig Pla té estructurat el seu pensament moral naix a la bragueta. El tenen obsessionat els “pecats” de bragueta i algú –o alguns– havien de dir-li que són pecats que, segons la dita popular, són insignificances que el nostre senyor se’n riu. A més a més, no fa més que qüestionar la violència de gènere i posar problemes de consciència a l’avortament i a l’administració de sagraments a divorciats i fills nadons. Problema que tenen resolt molts capellans a peu de carrer i no passa res.

Llegia últimament a Religió Digital que el darrer mes d’agost ha passat un temps el citat i polèmic bisbe, al Valle de los Caidos. No crec que fora per fer exercicis espirituals, perquè per això haguera anat a Montserrat. Però, no ha sigut solament Reig Pla qui ha estat al mastodòntic mausoleu del dictador Franco; també ho han fet altres bisbes inclòs l’auxiliar de Madrid Martínez Camino. Justament ara que, en compliment de la llei de Memòria Històrica i Democràtica, la societat està en ple debat per desmuntar un dels testimonis feixistes més importants que queden en la simbologia franquista. ¿Que feien aquests poders fàctics en aquell lloc? Precisament ara que per la mediocritat dels nostres polítics per abordar el tema de l'exhumació és el Tribunal Suprem qui ha de fer-ho.

Per altra banda, diferents xarxes socials apunten que Reig Pla és l’únic bisbe en actiu que encapçala una campanya contra el papa Francesc. No crec que el Cap de l’Església siga tan “perillós» i “revolucionari” com per a voler donar-li la volta al potent aparell del Vaticà. Perquè, ¿què és el que fa o ha dit el Papa que ha creat eixe moviment en contra seva? No crec que siga perquè vol ordenar capellans casats. O si? O perquè no ha caigut massa be que s’haja posat en alerta dels fidels els Marcials Maciels que apareixen per tot arreu amb la possibilitat de ser entregats a la justícia laica. Qui sap?

És veritat que Reig Pla diu sentir una gran estima pel Papa Francesc i per això mateix no fa més que matisar i interpretar lliurement moltes de les declaracions que fa el Papa. Bo; ser més papista que el papa i fer-ho per amor i pretesa lleialtat, tampoc és cap novetat.

No molt sovint però, en algun moment he sentit anunciar alguna missa per la conversió del Papa. Això no tindrà molt de trellat si voleu, però, ¿penseu que en té més la fòbia que Reig Pla té pels que lliurement volen practicar el sexe d’un altra manera? El sexe, que és una de les importants gràcies de Déu¡ ¿De veres que per això perilla la moral i bons costums de la societat?

 Francesc Jover


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada