RESPONSABILIDAD

Los artículos firmados expresan exclusivamente la opinión de sus autores.

dijous, 24 d’octubre del 2024

L’autocrítica com a teràpia. Escrit per Francesc Jover





 

 

Escrit per Francesc Jover

22 octubre 2024



Com he dit repetidament, hi ha una època de la nostra història contemporània situada als anys 30, 40 i següents, del segle XX, que encara no l’atenim coneguda del tot. Un del objectius que m’he marcat, i no se si ho aconseguiré, és proposar noves actituds i esforçar-nos a entendre l’etapa de la República, guerra i franquisme. Caldrà fer-ho sense cap subterfugi, si volem que les noves generacions no caiguen amb els mateixos paranys. Destacar a més, que s’ha de dir clarament les mentides i mitges veritats que ens va inculcar l’aparell mediàtic del franquisme. Cal fer-ho amb un esperit clar i contundent per combatre l’amenaça feixista que està present. Per això les entitats memorialistes, que cada dia estan més presents a les xarxes socials, dediquen la seva activitat a divulgar els fets. Una prova són les Jornades Democràtiques que ha fet el Fòrum i que enguany han sigut les terceres acabades amb èxit.

 

Pot ser-nos de gran ajuda la documentació d’aquella època guardada als arxius per situar-nos i entendre millor el tema. També les publicacions que s’han fet d’assajos acadèmics que tracten de l’avortada República pel feixisme. Publicacions que ens va veure que la societat està eixint d’aquella apatia que hi havia sobre el tema.

 Tot plegat aquest material, hem de cuinar-lo perquè ens servisca de teràpia. Per això propose prendre una actitud crítica de tots els errors comesos perquè mai més ningun règim torne a repetir. En anteriors escrits he manifestat l'honestedat que envoltava la Segona República. Especialment l’etapa constituent que fou desenvolupada amb molts entrebancs perquè mai fou acceptada per l’extrema dreta. Quan parlem de la República, crec important definir de quina etapa estem fent-ho: la constituent o el de la guerra que va provocar el feixisme? Un fet que va suposar per a tots canvis radicals de dubtosa actitud ètica.

 La llarga dictadura franquista i el seu aparell propagandístic, va marcar extraordinàriament les generacions que la van viure. Per altra banda, els prop de 40 anys que han passat des que s’ha restaurat la democràcia, no han sigut capaços de «desfrancanitzar» les evidents seqüeles que van deixar. El silenci de les famílies que ho van patir i la cultura impulsada pel nacionalcatolicisme, foren capaç de rentar el cervell de lliure pensament republicà. Crec que no dic cap novetat si afirme que aquell adoctrinament feixista va deixar un sòlid solatge en la societat que encara està cuejant. Per poca atenció crítica que posem s’adonarem del pla perfecte del franquisme per fer desaparéixer el més mínim vestigi ideològic i cultural que va deixar la República. Tota la repressió franquista va estar molt ben acurada per especialistes que esborraren el malson que fou per a ells la democràcia.

 Per altra banda, la transició política no es va fer amb la igualtat d’oportunitats per a tots i totes les forces polítiques del tard-franquisme. Ho repetiré infinitat de vegades: el pas de la dictadura feixista a la democràcia, no pot fer-se -com es va fer- amb les forces esquerranes agenollades als poders fàctics. Una clara prova d’això, és que tenim un sector de la societat que encara està tirant terra a eixa enfosquida etapa. Què és si no la proposada llei de concòrdia? El moviment memorialista creu que mai no pot haver-hi concòrdia real i efectiva si no es reconeixen i es reparen els errors comesos. No es poden tancar fets tant transcendents, si no s’han aclarit com cal amb una sincera autocrítica de tots. Fou una època que hi van haver molts traumes que cadascú ha d’assumir i acceptar. No val reconèixer solament els errors d’uns i negar els d’altres com s’ha fet. Cal eixir d’aquest impàs i decidir com abordar-ho, perquè mai podrem treballar pel futur sense assumir i entendre el passat. Sense fer-nos una sincera autocrítica de la història del segle XX, mai pot haver una sana convivència en pau. Solament per això paga la pena intentar-ho.

 Cal conéixer la història i acceptar-la d’una manera imparcial i acadèmica. El mateix d’assumir d’una manera reflexiva que significa dictadura o democràcia. Desprès del temps que ha passat i lluny de qualsevol desig de venjança, semble que és hora de dir les coses pel seu nom i acceptar cadascú els errors comesos.


Aquestes properes dates de la Fira de Cocentaina serà l’aniversari d’un pamflet que llançaren unes entitats polítiques i sindicals del qual creiem que no representen l’esperit republicà. Un pamflet titulat «A todos los ciudadanos de Cocentaina» que porta data de 1er de novembre de 1932. Quan feia quasi un any que el Parlament havia aprovat una Constitució que era la més avançada d’Europa i en consonància amb el dret internacional.

El citat pamflet, fou segrestat i prohibit i circular per ordre del Jutge (1 i 2), obrint a més un procés als responsables. Això demostra que no és de veres quan s’acusa la República de ser un caos. Al contrari, ens fa veure la sensibilitat ètica i estètica de la República. No sé com va acabar el procés, però, segons el meu parer crec que podria haver sigut condemnat per insultar a persones. A més, és feia amb un llenguatge que si és groller per a un escrit anònim, encara ho és més per anar signat per entitats respectables. Estic convençut que la lluita política és contra les idees, mai contra les persones. Les persones fan coses bones, menys bones i roïns; tanmateix, hi han ideologies que són intrínsecament menyspreables que cal rebutjar.

 Potser que el citat pamflet denunciava busos de l’administració de justícia local. Però, també es veu un defecte de forma, perquè no  presentaren els tres exemplars que marcava la llei d‘impremta. És important per a mi reconèixer aquests errors comesos a un règim republicà que defenc com exemplar. Però, cal abstindre’s sempre de insults i adoptar un llenguatge respectuós i estètic. 

Això estem cansats de veure-ho ara i adès amb els actuals debats polítics. A part dels fets que es denuncien cal utilitzar un llenguatge estètic per fer valdre la denúncia. D’altra manera allò que es reclama queda desvirtuat per les mentides; mitges veritats; insults i manca d’estètica.

 Reconéixer els errors puntuals i demanar perdó dignifica a qui ho fa. Per això cal fer constar amb tota fermesa, que l’error més gran que es va fer durant la Segona República fou el Colp d’Estat feixista. Un fet que hem denunciat repetidament i encara no s’ha reconegut obertament ni per l’Administració ni per la societat en general. Un error que va partir la història en dos i estem encara vivint les conseqüències.

 

 


dimecres, 16 d’octubre del 2024

Descoberts uns vestigis de la guerra. Escrit per Francesc Jover.





                                                                                           Escrit per Francesc Jover



Fa poc llegia al diari «Información de Alicante» que s’ha descobert un magnific vestigi de la guerra civil a una fàbrica de Cocentaina. Una noticia que fa temps que sabia per Pere Ferrer, descobridor i president del CEC (Centre d’Estudis Contestans) que m’ho va dir confidencialment, cosa que agraïx. No solament m’ho va dir, també em va dur a veure-ho al seu lloc. Un lloc que encara no podem dir per un dels interrogants que faré més avall.

És tracta d’un conjunt d’una important singularitat composta de grafits amb textos curts i una sorprenent pintura mural, que té unes dimensions de 6 metres per 3. Diem vestigi de guerra perquè tant els textos com la pintura formen part de la lluita antifeixista de 1936-1939. Possiblement siga un dels més importants (si no únics) i valuosos conjunts dels que queden de l'època. El mural és un dibuix policromat que representa la lluita del poble contra el nazisme, feixisme i franquisme. Cosa que li dona una transcendència Europea. Quedar un vestigi d’aquella època s’ha de considerar una gran sort per haver-se conservat durant quasi 90 anys. Especialment per haver sobreviscut a l’implacable agressió iconoclasta del tema republicà.

La notícia del diari inclou algun text així també com el dibuix que representa un proletari amb genoll a terra i un gros mall a les mans, que lluita contra un dragó amb tres caps: Hitler, Mussolini i el general Franco. Espectacular¡. Una meravella històrica i artística per la seva expressivitat que recorda els cartells (1, 2 i 3) de guerra d’artistes valencians com: Renau, els germans Ballester, Bauset, Pérez Contel, Monleón, etc. Un mural original del seu moment a Cocentaina, exposat a un lloc adequat i poder-lo contemplar, seria tot una fita cultural que honraria el nostre poble i els cocentainers.



                                                           Josep Renau



És sens dubte una gran noticia pel que representa i pels escassos testimonis que queden. Està en una antiga fàbrica de Cocentaina relacionada amb la defensa militar de la República contra l’agressió feixista. Pareix ser que no podem dir encara el lloc concret pel risc d’una agressió vandàlica que podia fer desaparéixer tan prodigiós tresor. Ho entenc perfectament perquè potser la societat no està suficientment sensibilitzada amb aquestes coses de la Memòria Democràtica. No cal dir que els 40 anys de dictadura franquista van estar dedicats, especialment, a esborrar tot allò que representava un règim democràtic.

Desprès de prop de 50 anys de la mort del dictador s’han fet algunes exposicions sobre la cartelleria de guerra que va enfrontar el feixisme amb la democràcia. El mural ha passat desapercebut durant tants anys per haver-lo tapat amb pintura. El descobridor Pere, va fer una mínima neteja i veure el que significa. En poder veure’l, ja recuperat i restaurat, s’adonarem que el dibuix que mostra la premsa solament es una mínima part del seu valor artístic. Amb els actuals mitjans tècnics que tenim no serà difícil recuperar, conservar i guardar a un lloc adequat. És important per la representació simbòlica d’un error històric que ningú voldríem que es repetira.

Fa uns anys, es van trobar també a Cocentaina unes plaques (1, 2, 3) amb els noms d’alguns carrers que canviaren durant la guerra. Una troballa que va aparéixer als magatzems municipals i que, tot i estar exposades actualment al Refugi aeri del Palau, no van tindre, segons el meu parer, el ressò mediàtic que mereixia. Són vestigis històrics excepcionals que estan protegits per la llei de Memòria Democràtica. A més, formen part d’una època silenciada i malinterpretada que, desprès de tant de temps, s’ha convertit en un valuós patrimoni públic.


                                                      Cartell Manuela Ballester



No solament l’Administració, també la societat en general tenim una assignatura pendent sobre aquest tema: reconciliar-nos amb la història. Ja està bé de mirar cap un altre costat, o passar de puntelletes sobre el tema. Ho he dit repetidament, no han segut correctament dignificades totes les víctimes que hi hagueren. No és cap cosa nova si dic que, durant molt de temps, unes víctimes van estar gaudint de tota la dignitat que mereixien i altres ha costat molt de temps aconseguir dignificar-les.



La dictadura de Franco va durar molt i va tindre molt de temps i mitjans per esborrar aquella etapa republicana. Considere que la transició de feixisme a democràcia va ser difícil. Però, estic ben segur que no va tindre res de modèlica, com encara estan dient alguns. Sembla que el clima de la segona meitat dels anys 70, no era la més adequada. L’aparell d’una dictadura afiançada durant 40 anys no donava per a més. El soroll de sabres que hi havia a les casernes militars, tampoc. Els assassinats dels advocats laboralistes d’Atocha, menys encara. Però, tan greu com tot això va ser l’actitud general d’una societat que havia perdut forçadament i inconscientment el sentit de la democràcia. Algun sociòleg a dit que el 600 i el tindre un pis en propietat, ens va transformar en petits burgesos en potencia. Per altra banda la TV ens ho donava tot pensat i decidit. No; no fou una transició ni modèlica ni exemplar. La transició encara està per fer i caldria «desfrancanitzar-nos» i començar de zero.



El descobriment del vestigi de la fàbrica i el de les plaques de noms de carrer que es feren, quedarà en paper mullat si no prenem consciència i rebobinem. Mirant hui el diari «Informacion de Alicante» m’ha costat trobar la noticia esperada. A part d’unes imatges que mostrava molt millorables, la noticia quedava a les darreres pàgines del diari. Quina categoria té una noticia d’eixe calibre situada a la pàgina 56? Sembla que tenim por de mostrar el descobriment i ho fem d’amagatotis? De veres que no hi ha res més que el risc vandàlic? El descobriment citat, és qualitativament com mereix?



Per altra banda, tan prompte m’ho van comunicar en vaig posar en contacte amb la càtedra de Memòria Democràtica de la Universitat d’Alacant perquè estigueren al lloro. En un segon correu, vaig donar tota classe de detalls i no sabem la reacció que ha hagut. Que classe de societat vivim que aquestes coses històriques que ens definixen, encara són tabú? No estic demanant que repiquen les campanes, però, crec que amb aquests xicotets detalls no afavorim la Memòria Democràtica.