RESPONSABILIDAD

Los artículos firmados expresan exclusivamente la opinión de sus autores.

dijous, 6 de juny del 2024

En la memòria de Rafael Guillen´Escrit per Francesc Jover




Rafael Guiilen



Escrit per Francesc Jover
21 juny 2024

Passa el temps i mai no acabem de traure a la llum tots els personatges que protagonitzaren una època irrepetible com fou la República i el franquisme. Concretament els anys 20, 30 i 40 del segle passat. Mai els podrem comptabilitzar perquè en foren molts i moltes i és impossible posar-los cara a tots i totes. Entre altres coses perquè ha passat molt de temps i no sempre hem estat lliures de dificultats per fer-ho. Durant els anys 20 i 30 va haver-hi un ample ventall de societat (en la clandestinitat o lliurement) que va tindre un comportament exemplar intentant renovar una societat molt endarrerida. Eren persones mentalitzades, convençudes i disposades per acabar amb les desigualtats que hi havien i es llançaren -políticament- a construir una societat més culta i més lliure.




És el cas de Rafael Guillen Sanjuan (1911-1997), membre del Partit Socialista i nascut a l’Alqueria d’Asnar. Una persona que va viure intensament les característiques d’aquella època al mig d’unes singulars particularitats que podien aprofitar per fer un guió de pel·lícula. Ens va deixar unes notes biogràfiques molt sucoses que constaten la seva trajectòria sociopolítica amb el que em basaré per fer aquest escrit.

A les acaballes de la dictadura de Primo de Rivera, el 1927, quan solament tenia setze anys, va ser cofundador de les Joventuts Socialistes al seu poble, i, a dèsset anys, era president. Tot seguit va ocupar un càrrec de vocal en el sindicat del paper de l’UGT; precisament en un moment que la dictadura i monarquia estaven totalment amortitzades. Això va dur una República prometedora en contra d’un sector, menys nombrós, però més reaccionari. Amb la primera etapa republicana constituent, Guillen fou un activista extraordinari. Deia que tot estava per fer. Durant el govern republicà conservador, va estar detengut per ordre del jutge obrint un sumari, 57/1934, pel procediment de la Llei d’orde públic. Entrà a presó preventiva de Cocentaina el dia 19 de desembre de 1934. Quatre dies desprès el traslladaren a la presó provincial d’Alacant a disposició del Tribunal de Urgència on va estar empresonat durant 8 mesos per tinença il·lícita d’armes.

Exempt del servei militar per ser fill de viuda, als dos mesos d’iniciada la guerra, quan tenia vint-i-quatre anys, es va incorporar a les milícies destinades a defensar la capital de la República. Concentrats a l’Institut Nebrija, els prepararen per dur-los al front d’Illescas (Toledo). A primeries de 1937, en un permís que tingueren, va fer un curs a l’Escorial, on va ser nomenat delegat de Companyia del Batalló Condés. Tot seguit va fer durant trenta dies un curs accelerat de capacitació politicomilitar. Després de la batalla de Brunete, va ser nomenat comissari de companyia, amb la categoria de capità.

Va estar al batalló 32 brigada 33, tercera divisió, defenent una cota estratègica, «el montículo de la muerte», per la qual acció va rebre el guardó de la Medalla al Valor. Més tard, va haver de fer un altre curs de capacitació politicomilitar superior a Reus, del qual va eixir comissari de batalló. Amb aquesta graduació, i en un enfrontament amb una potent divisió italiana, el 22 d’agost de1938, va caure presoner a Vilalba dels Arcs (Alta Terra) Tarragona, junt a 2.000 soldats. Aquesta acció pareix que va decidir la batalla de l’Ebre.

 



Guillen preso en el Dueso


En aquest punt, Guillen narra uns fets que esborronen. Diu que entre els dos milers de soldats, hi havien 60 militars entre oficials i caporals. Dos hores més tard, 33 foren afusellats allí mateix davant de tots. Entre ells hi havien 3 caps de brigada, 3 comissaris de brigada, alguns comandants i altres tants capitans i comissaris de batalló i de Companyia. La resta d’oficials es va salvar perquè no duien distintiu militar; doncs el calor que feia anaven molts sense camisa ni jaqueta. Entre ells estava Rafael Guillen, cosa que ningun soldat va delatar. Per això la llista de presoners d’aquell fet que publica el Servei Històric Militar d’Àvila, Rafael està com a simple soldat.

 

Va ser seleccionat amb una llista de presoners republicans per fer un bescanvi amb presoners franquistes, tot i que no va arribar a fer-se perquè la guerra va acabar. També conta que una plujosa nit de gener, el dia 10 de 1939, estant presoner a la plaça de bous de Càceres, els feren eixir al ruedo amb motiu que el general Franco havia ocupat la ciutat de Girona. Els posaren degudament formats per cantar Cara al sol en plena pluja. Amb la mateixa camisa que els agafaren, sense poder-la rentar, trencada i plena de polls.

Allí va saber que la guerra s’havia acabat i el traslladaren el 19 d’abril de 1939 a la presó d’Alacant, on descobriren la seva graduació militar. Estava tan desmerescut que els companys de Cocentaina que havien allí no el reconeixien. Per a ell fou una alliberació perquè va poder connectar amb la família després de nou mesos de no saber res d’ell pensant que era mort. A partir d’ací les coses van anar millorant, perquè en aquest centre hi havia infermeria atesa per metges que també eren presoners. Parla del metge Paco Gosálbez de Cocentaina, que el va trobar allí; gran amic seu i company inseparable. Un socialista de cor i així ho va demostrar «tanto en la guerra como en la carcel» diu.

L’estada a Alacant va ser molt millor, comparada amb el temps que va estar presoner a Extremadura, però va durar molt poc de temps. El 14 de juny de 1939 el jutjaren pel sumari 92 acusat d’adhesió a la rebel·lió i fou condemnat a mort.

Preso del Dueso


 


Al no saber tes d’ell, la família es va posar en contacte amb la unitat militar d’on havia rebut les cartes. Ho feu a traves del Consell Municipal local, el qual va rebre una fatal resposta: havia desaparegut en combat. Un altre document confirma la desaparició i demana gestionar els papers amb la muller Antonia (tot i que el cognom està equivocat) per cobrar la pensió. No és difícil imaginar-nos l’estat d’ànims dels familiars i l’angúnia que passaren durant uns mesos, fins saber en acabar la guerra que estava viu. Viu? Desprès va vindre la pena de mort, com feien amb molts republicans. A més, el curriculom vitae que portava Guillen a l’esquena, no pintava bé. També els 125 dies que va passar al tubo esperant l’hora, foren dramàtiques. Anava tots els dies un capellà, el pare Vendrell, a visitar-los per alçar-los la moral. Diu que estava desconcertat en veure que a tot hora exclamaven: visca la República¡ i visca el socialisme¡ en compte de preocupar-s’hi per salvar l’ànima. No ho entenia.

Després de més de quatre mesos esperant la mort, li commutaren la pena per 30 anys i desprès per 20; però, el 18 de juny de 1940 el traslladaren al penal del Dueso (Cantàbria); lluny de la família, interrompent les freqüents visites de la muller i de les cistelles de queviures. Segons l’expedient penitenciari del Dueso, el 14 de maig de 1943 va ser traslladat a Alcalá de Henares, on, després de dos dies de viatge, ingressà el dia 16. El mes següent, 7 de juny de 1943, el traslladaren a Miraflores de la Sierra (Madrid), un camp de concentració i treball forçat, on el destinaren durant més de dos anys a la construcció de la via de tren Madrid - Burgos.

Després, fou traslladat –per influència d’un company que estava en la infermeria– a la presó de Porlier (Madrid).

A primers de setembre del 1945 va eixir en llibertat condicional amb l’obligació de presentar-se a la Guàrdia Civil cada quinze dies. No va ser readmès a Papereres Reunides, SA, on havia treballat abans de la guerra, per la qual cosa es va dedicar a la construcció. La salut no li responia massa bé, i passava llargues temporades de baixa per malaltia fins el seu traspàs en 1997.

Va estar reclús 2.555 dies. A part, la de Càceres i del temps de presó d’abans de la guerra. La pitjor etapa i on més mal ho va passar fou Extremadura, on va ser sotmès a les més dures vexacions físiques i psicològiques, tot i ignorar que havia sigut capità.




dimecres, 5 de juny del 2024

Premios Antonio Roig Roselló


                               

                                               Discurso Inaugural

Que se haya pensado en mi nombre para designar unos premios que en el día de hoy se inauguran y en adelante están llamados a ser una marca de reconocimiento por la lucha, entrega y compromiso mantenido a lo largo de una vida, me llena de orgullo.

Sí, no menciono la designación con la boca pequeña, con rubor y falsa timidez. Es con complacencia, agradecimiento, satisfacción y orgullo que menciono el honor que ha recaído sobre mi persona.

Gracias por pensar en mi. Gracias por ennoblecer mi nombre. Gracias porque, con la creación de ese galardón, puedo barruntar que algo quedará de mí cuando ya no esté.

Al uncir mi nombre y apellidos a esos premios se confiere a los mismos una huella, un halo o, si queréis, un como perfume que remite a mis padres.

Por eso, es oportuno recordar esta tarde lo que viene con mi nombre, si de verdad pretenden ser Premios Antonio Roig Roselló.

  

                                    Roig, mi padre (11-11-1895// 02-05-1964)

 Guardo como reliquia dos carnés de mi padre. En el primero, el más antiguo, mi padre tiene diecisiete años, 8 meses y 19 días, edad que señala con precisión el documento porque la edad del inscripto (ésa es la palabra que usa) le coloca en el grupo de mayores de 14 años y menores de 18 años. El joven demandante va a obtener licencia para navegar pero sin poder desembarcar en el extranjero.

                                                     Datos que señala:

Estatura baja.

Complexión sana.

Tez morena.

Pelo negro.

Ojos pardos.

Sin otras particularidades que informar, concluye.

El documento fue expedido en Ibiza el 18 de septiembre de 1913.

 

El otro documento es una cartera de identidad de mi padre que solicita emigrar. Los datos que da:

Estatura 1, 525

Pelo castaño

Cejas al pelo

Bigote castaño

Frente espaciosa

Ojos melados

Nariz regular

Boca, ídem

Labios delgados

Color moreno

Ni pecas, ni cicatrices, lunares, calvas o imperfecciones,

Y anota (el dato me estremece):

El interesado no sabe firmar.

La fecha: Ibiza 23 de septiembre de 1920.

 

                                    Roselló, mi madre (17-11-1900 // 02-01-1981)

 

Tengo expuesta en mi biblioteca una fotografía familiar: siete personas cuyas historias no acabo de descifrar. Todos, aunque hay niños, visten de negro riguroso. La abuela, en el centro, tiene las manos cruzadas sobre el regazo. Es la imagen de la resignación aunque su mirada quema. Mi madre (tendría 17 años) se oculta detrás de un hermano menor y coloca las manos sobre los hombros del niño. Esas  manos me acariciarán un día.  La veo guapa vestida de payesa y tocada con un pañuelo negro. Sin ese pañuelo podría exhibir una trenza portentosa. Separado por una hermana mayor se yergue,  en el otro extremo de la hilera, el tío Antonio. Tendrá 16 años. Delgado, ausente, parece barruntar la tragedia que le va a engullir. Perderá todas las guerras : LA CIVIL Y LA DEL NAZI. Cuando Cataluña fue tomada se refugió en Francia y allí fue a parar al campo de internamiento Le Vernet d’Ariège. El Régimen de Vichy  (1940-1944) lo entregó a los Nazis sin que el Régimen de Franco moviese un dedo para protegerlo. Murió el 21 de abril de 1942, uno más de los 34 baleares asesinados. Tenía 40 años y 7 meses.

Probablemente mi tío Antonio no aprobaría la frase que escribí en alguna parte. ¿O qué pensaría?:

 

“ No hay una sola causa que merezca que el hombre vaya a la muerte” (Vidente en rebeldía, Editorial Planeta, 1979).

 


                                                      *                           *                                  *

El 22 de junio de 1939 madre Eulalia tiene 38 años, 7 meses y 5 días. Padre 43 años, 7 meses y 11 días. Están de celebración. Acaban de tener su último hijo, el octavo. Cuatro hijas y cuatro hijos. Total: ocho, conmigo, el menor de todos. Es hora de cerrar el ciclo de la fecundidad.

Es una decisión arriesgada sentar a tantos hijos a la mesa de la miseria.

Mi madre, como mi padre, no sabe leer ni escribir.

Negros nubarrones se ciernen sobre el futuro de la familia. Afortunadamente hay que pensar en lo más inmediato. Por ejemplo. hay que lavar al niño, que berrea. No hay agua corriente en casa  y lavar al bebé es urgente y complicado. Escasean los trapos. En medio del trasiego alborea la aurora y la brisa del mar que penetra por el balcón acaricia la frente de la parturienta. Se avivan los rescoldos conservados debajo de la ceniza,  se enciende el fuego y se prepara para la madre una taza de caldo bien espeso. Y cuando el sol de Junio impone rotundamente su esplendor comienzan los parabienes.

 

                                                           *                                  *

                                               Juana (04-09-1927// 06-02-2015)

 

La protagonista de esta última parte de la historia es mi hermana Juana. Los últimos años tenía ella la movilidad reducida. Pero el día del incidente que voy a referir regresaba a casa tras cumplir su rutina. Consistía ésta en ir a Montesol a tomar café. A la hora convenida  iba yo a recogerla o recogerlas pues lo más habitual es que fuéramos tres los que regresáramos a casa en calle Aragón: mi hermana, Pepita Gumana y yo.

Pues bien, esa noche (¿Por qué esa noche?) a la altura de la Parroquia de Santa Cruz (¿Por qué precisamente en ese punto?) mi hermana alzó la voz como si buscara secretas coordenadas o  razones y comenzó a gritar:

                                                           ¡Vixca  n’Antonio Roig!

                                                           ¡Vixca n’Antonio Roig!

No entendí nada. Hasta me asustaron esas estridencias.

Pero un día un buen amigo me explicó el sentido de ese grito. “Tu hermana,dijo, quiere que sepas que tu familia te ha perdonado”.

                                     *                                   *                             *

                                                               El   Legado

La encomienda que hago pública ahora y en momento tan solemne va especialmente dirigida a ti, querido amigo Toni Martí: tú eres el Presidente de la Llave del Armario, el alma de los Premios Antonio Roig Roselló  y compañero y amigo mío. Sé que estás muy ocupado pero también sé porque la vida me lo ha enseñado que si quieres que algo se haga no se lo encargues a quien está ocioso y con todo el tiempo del mundo. Encomiendáselo  a quien está sobrecargado y hasta roba horas de sueño. Éste lo hará.

Lo harás, Toni, y ésta es la encomienda que te hago. GUARDA MI LEGADO O BUSCA INSTITUCIÓN O FUNDACIÓN QUE LO GUARDE. Mi legado lo forma:

1.- Las fotos (las fotos son de esos escasos deshechos del tiempo que cuanto más envejecen más interés ganan).

2.- Mis dos Biblias, sobrecargadas de notas y reflexiones, pistas inevitables para rastrear mi evolución.

3.-Carnés. Álbumes. Papeles familiares. Hablan con sencillez. Son la Historia doméstica sin maquillaje.

4.-Libros. Pocos, pero decisivos. Testimonio mudo de mi interés  por la Política, la Psicología  y mi paso por la Universidad de Valencia.

5.- Notas. Pensamientos. Ráfagas de intuición. Cualquier sitio es bueno para tomar una nota. El autobús, muy bueno.

6.-Cartas. ¡Qué desgracia que se estén volviendo obsoletas! Personalmente intento conservar una carta de cada persona que ha pasado por mi vida dejándome alguna impronta. ¡Que hable la caligrafía! ¡Qué matices se ocultan en la rapidez del trazo o en esa letra inacabada!

Todo te lo encomiendo. Guárdalo.

7.- Pero más que nada protege mi legado escrito, mis libros que hablarán de mí (hablarán por mí) cuando ya no esté.

Los libros publicados tienen voz propia. Que ellos cuiden de sí, si de verdad importan.

Son los originales, los autógrafos, los manuscritos que dejo detrás los que me preocupan y te recomiendo que guardes.

La lista donde incluyo los inéditos principales:

1.-Estoy naciendo en el silencio. Es la historia desconocida que antecede a todo,  la protohistoria que  prepara y explica la historia conocida. Sin Estoy naciendo en el silencio no habría Todos los Parques no son un Paraíso.

2.- Reflejos del tiempo en el Agua o Pedro y el marinero. Comenzó con voluntad de que fuera un libro para niños y se me escapó de las manos. Los libros tienen vida propia. El libro juvenil resultó ser la historia de una traición.

3.- Podría ser la felicidad.  El libro más extenso que he escrito y dónde más de mí mismo he puesto.

4.- Tabor. Contiene mis experiencias religiosas. Soy lo que soy y está ahí en ese libro.

5.- In Paradisum o La Casa de las Escaleras.

In Paradisum es mi último libro y, quizá, el inconsciente me haya traicionado a la hora de encontrar un título para el benjamín. Si mi irrupción en el mundo de los libros comenzó con la alusión a un Paraíso (Todos los Parques no son un Paraíso) al final el anciano se encuentra de bruces con otro Paraíso:

                                               In Paradisum

                                               Dedúcant te Ángeli

                                               In tuo Advéntu….

 

                        Que los Ángeles te conduzcan al Paraíso

                        Que a tu llegada te reciban los Mártires

                        y te conduzcan a la ciudad Santa Jerusalén...

Busca, querido Toni, una Institución, Entidad Organismo o Fundación que custodie el legado que te confío. Si esta Fundación (o lo que sea) me comunica por escrito el compromiso que adquiere y la Forma de conservarlo íntegro y abierto a  la investigación de los estudiosos se cumplirá todo lo que deseo.

            Lo dejo en tus manos, querido amigo.

           Resta expresar mi gratitud a la vida por tanto bien recibido.

           Y mi despedida, ya: Gracias, a todos, por haber venido esta tarde.

 

            LARGA   VIDA   A   LOS   PREMIOS   ANTONIO   ROIG   ROSELLÓ

                         En Ibiza/Formentera 1 de Junio de 2024

 

                                                                       Antonio Roig Roselló