RESPONSABILIDAD

Los artículos firmados expresan exclusivamente la opinión de sus autores.

diumenge, 3 de juliol del 2016

Visita guiada a l'exposició sobre Sor Isabel de Villena (I)

Desde hace años (por lo menos 20) un grupo de personas nos reunimos a almorzar un día a la semana. Allí, además de disfrutar del convivium, “arreglamos el mundo y la Iglesia” y planeamos actividades. La última ha sido la visita guiada a la exposición sobre Sor Isabel de Villena.

ANTECEDENTS (20/06/16)
-    JOAN LLOPIS PASTOR: Bon dia, Hem fet una reserva de visita guiada amb les següents dades: Activitat: Visita guiada expo. “Sor Isabel de Villena”. Dia: 28 de juny, dimarts. Hora: 12h Durada aproximada: 60’. Grup: 0-10 particulars. Contacte: Joan Llopis Pastor En cas de qualsevol variació sobre aquestes dades, o de no poder assistir, agrairem que ens ho facen saber el més aviat possible. Ben cordialment,   Pilar Pérez Pacheco Coordinadora Visites Guiades Universitat de València 963864922..
-    JOAN: Heu de confirmar. Si no hi ha quòrum (6 o 7) divendres renunciararem. Jo sí,  clar. 

- JOAN: 7, número bíblic de perfecció. Ja està clar. Monzo, Porcar, Aguilar, Herrero, Ovidio, Ascen i jo


VISITA  (28/06/16)
-    Enrique HERRERO MORANTM'agradaria entendre, ja que no he pogut estar en la visita, perquè Isabel de V. és tan gran, però fugint d'egoismes propose un o diversos articles o cròniques donant les visions personals. Eixa, crec joés una de les finalitats de N.O.
-    JOSÉ MARIA MONZÓ: Ha sido una visita cultural de muchos quilates. 
-    OVIDIO FUENTES: Os recuerdo que De Vita C. está en internet 
-    Enrique: Gracias por recordarlo, pero yo lo que quiero es saber en qué se basa su importancia: pionera en valenciano, teóloga, mística, noble etc. Además, si escribierais algo supongo que habrá diálogo ¿no? Personalmente intentaré ir a ver la exposición, aunque no sea guiada. 

COMENTARIOS EN EL BLOG  (29 y 30/06 +01/07/16)

-    JOAN: La visita a l’exposició de Sor Isabel de Villenava, en la Nau, del passat dimarts 28, va ser una experiència emotiva, profitosa, guiada per una experta admirable, coneixedora del personatge i que s’estima el que fa, dotada d’una parla admirable i senzilla del dolç valencià. Va ser un xicotet recorregut de cinquanta metres per una sala de la biblioteca universitaria d’apenes 20 o 30 metres quadrats, però un recorregut d’una gran intensitat, admirant-nos i emocionant-nos en el passeig pels diferents incunables de fa cinc-cents anys i per les explicacions adients de la guia, així com per les preguntes de tan savi públic.
 La figura de Sor Isabel de Villena impressiona per triomfar intellectualment i literàriament  en un món on la dona està minusvalorada i, d’altra banda, un món en què no teneºn drets els fills il.legítims, i ella és bastarda. Tot un prodigi.
 Hem quedat amb Adela, la guia, per a visitar el monestir-convent de la Trinitat, on Sor Isabel fou abadessa, el pròxim dimarts dia 5, a les 11,30 h, estant a eixa hora a les portes del convent. Podem esmorzar en algun bar propet a les 10h,[…]si no ne sabem algun prèviament.
-    JOSÉ MARIA : Todo lo que dices fue así. Pera mi fue un descubrimiento cultural de mucho contenido histórico e incluso emotivo. .
 - OVIDIO: Esta mañana, previsoramente he visitado la calle Alboraya y he localizado dos bares a la derecha, después de la + roja. Puede ser el  primero y en la calle, a las 10. 
- JOAN: Ovidio ets previsor i servicial. Gràcies. Això de la + roja pensava que era la selecció, ara caic que es tracta de la Creu Roja. . 
- ENRIQUE ¿Os parece bien que "mutatis mutandis" convierta la "conversación" sobre Isabel V. en una especie de mesa redonda en el blog. Quien no esté de acuerdo "que hable ahora o..." . 
- ANTONIO SIGNES: La visita de l'expossicio va ser cultural, intelectual, histórico, literato, pero com podeu dir emotiu si faltaba Teresa..? 
- ‪JOSELUIS PORCAR : Adela, la chica guía y conductriz mostraba el camino ascendente por una escalera monumental. JIgnacio, autem, por ascensor. I accedimos a una sala de la biblioteca de cuyo nombre no me acuerdo, mas sí de un helor que me pinchaba la piel. Qué frío virgen santa!!!!
En las paredes unas armariadas había rebosantes de libros de esos apellidados mamotretos. Y alineadas en doble fila unas a modo de mesas o expositores con techos de cristal. En ellas mostrábanse, oh deliciosa mirada!!, los textos manuscritos o impresos (desde Maguncia arribaron a Valencia los maestros artesanos...) del contexto vivo de Isabel l'abadessa del convent de clarises de la Trinitat.
Bonaventura, Tomás de Kempis, Lluís Vives, Ausias March, Joanot Martorell (agradaría consignar-los tots, i no puc Xè!, el cervell claudica i no trobe manyà que me'l repare).
I aquí acaba aquesta entrega. 


Imatge enviada per Joan Llopis Pastor

- JOSÉ MARIA : No sabía que era de Santa Clara. La amiga de Francisco. 
 - JOSÉ MARIA Me refiero a Sor Isabel de Villena. 



Imatges enviades per Joan Llopis Pastor (30/6)

- JOAN: Ja s'ha acabat el fullet. Ara a vore si el podeu llegir (qui vulga, és clar). És un bon resum. Bon profit. 

- JOSÉ MARIA : Estoy trabajando
 sobre la película de Francisco juglar de Dios y hay un episodio bellísimo sobre la visita de Clara a Francisco. 


Imatge enviada per Ovidio FUENTES (30/6)

OVIDIOEs una buena interpretación de Fco
-- JOSÉ MARIA Tengo el libro. 
- JOAN:  Per cert, Santa Clara era germana, no amiga de Francisco, si no estic equivocat 
- OVIDIO: Vita Christi : Villena, Isabel de, 1430-1490 : Free Download & Streaming : Internet Archive 
https://archive.org/details/vitachristi02vill
- OVIDIO: Miriam Criado dice: 
Imatge enviada per Ovidio FUENTES (1/7)




OVIDIO:: La Virgen según I de Villena no se somete a Dios. Visión feminista de la teología.
 - JOSÉ MARIA: Si señor y con todas sus consecuencias. No olvidemos que Isabel es una bastarda. Que poderío!!!
- JOAN: Sobre Isabel de Villena, és impactant (com es diu en la introducció fotografiada):  
1) que convertira el seu monestir, regit per una dona, en un centre de cultura i prestigi, amb una puixança social, artística i intel·lectual. 
2) la Vita Christi va assolir més èxit editorial que el Tirant lo Blanc.
- JOAN: Enviat per Ovidio:  
 I. VILLENA: "En vez de mostrar la evolución de Magdalena de ser una mujer pecadora/sexualmente activa y, por lo tanto, inferior a convertirse en una mujer sin tacha/casta, Sor Isabel nos presenta a Magdalena como una mujer que es simplemente víctima de habladurías. Una vez más Isabel de Villena  se niega a mostrar rangos o escalafones de superioridad o inferioridad entre las mujeres."Del art de Myriam Criado 
- OVIDIO: Ahora comprendo el afán de I. La Católica en editar el libro 
 - ‪ JOSÉ MARIA : Y lo que desconocemos del momento. PeNsar en la Inquisición sobre toda esta materia de la mujer..


SOR ISABEL DE VILLENA
Primera escriptora en valencià

VIDA DE SOR ISABEL DE VILLENA (1430-1490)

EL MONESTIR DE LA SANTÍSSIMA TRINITAT EN LA HISTÒRIA


ELS LITERATS I SOR ISABEL DE VILLENA

OBRA DE SOR ISABEL DE VILLENA

DONES I CULTURA EN LA HISTÒRIA










1 comentari:

  1. Molt be, molt beeeeeeee
    Isabel de Villena, de Villena?, En Villena y Valencia se gestó el quietismo de Miguel de Molinos para ir a parir en Roma, y la gran ramera que lo parió pero luego, luego, Luis XIV y sus esbirros cometieron su infanticidio enviándolo: al fuoco, al fuoco desde la Santa María Sopra Minerva. Así progresa el mundo!!!
    *************************************************
    Pues, sí a mi me gustaría tener otra visita guiada e "informada" para no pasar por agua sin enterarnos de los pros y los cons. YA ES HORA de hacer las cosas a conciencia, y DEJAR de comulgar con ruedas de molino(s)... ¿Somos o no somos?
    Arsenio Rey, ordenado en madrid, 1958.

    ResponElimina