RESPONSABILIDAD

Los artículos firmados expresan exclusivamente la opinión de sus autores.

dilluns, 2 de desembre del 2013

Presentació del llibre "EL TRACTAT D’ALMISRÀ" contada pel coordinador Antoni Signes

                                                    

En el Forum de debats de la Universitat La Nau de València, amb data 28 de Novembre, hem presentat el llibre editat per la Diputació de València EL TRACTAT D’ALMISRÀ, del qual és autor Agustí Ventura. Aquesta presentació es circumscriu dintre del cicle: La historia dels nostres pobles .




En l’acte participaren:

    - Mateo Rodrigo Lizondo, profesor d’història medieval de la Universitat de València
   - Romà Francés Berbegal, president del Patronat de la representació del Tractat
    - Agustí Ventura, cronista de Xàtiva. Autor del llibre
    - Antoni Signes, presentador, coordinador.

Encetà el parlament el presentador recordant els objectius d’aquest cicle sobre la historia: Relatar i analitzar els fets, episodis i períodes que han esdevingut importants per a la constitució de la nostra identitat com a poble. Aquesta tasca l’estem portant avant en una doble vertent. En primer lloc, donant a conéixer els llibres publicats sobre la historia d’un poble concret. En segon lloc presentant aquells llibres que abarquen la nostra identitat com a País.

La presentació del Tractat d’Almisrà podríem dir que pertany als dos grups. Per una part afecta al Camp de Mirra, donant-li el sentit de la seua existencia. Per l’altra, esdevé un dels fets que ens atany a tots els valencians com a membres d’un antic regne que el Rei Jaume I va conquistant i ha d’anar pactant per tal de marcar les línies frontereres . En Aquest Tractat de 1244 el Rei en Jaume va haver de reunir-se amb els castellans per tal d’establir les delimitacions de les seues conquestes. Després d’àrdues negociacions, van acordar marcar la frontera en la famosa línia Biar-Bussot, entre d’altres disposicions. Més enllà d’aquesta línia restaría de domini castellà i Jaume I hauría de dedicar el seu objectiu a organitzar l’administració dels pobles ja conquistats. El pacte amb els castellans va ser difícil perque el princep Alfons ( el que més tard anomenaríen el Savi ) abusant del seu parentiu com a gendre del Rei  en Jaume exigía el Castell de Xàtiva per a poder signar el Tractat. Tanmateix el Rei Jaume, que ja havía dit que “el Castell de Xàtiva era el pus bell del món”, no estava disposat a regalar-lo ni com a dot de la seua filla Violant. Quan el princep Alfons es va assabentar de que el seu sogre no entregaría el Castell de Xàtiva a no ser que passaren les seues tropes per damunt del seu cadáver, aleshores va signar. Aquella frontera va ser respectada durant tota la vida de Jaume I, fins  al regnat del seu net Jaume II, qui amb noves incursions allunyà la frontera més cap al sur.

Al ponderar la figura del Rei en Jaume I hem d’assenyalar  com una de les característiques principals la capacitat de  negociació que tenía en la seua tasca conquistadora. Així ho va demostrar en les rendicions de les places de Burriana, València, Cullera, Alzira, Xàtiva, etc. Abans d’emprar les armes i perdre vides ell prefería negociar, pactar les condicions. Si no eren acceptades, tornava a intentar-ho amb altres propostes fins que foren acceptades . Per això la historia l’ha considerat , més que com un gran guerrer, com un gran jurista, promulgador i codificador de lleis (els Furs)…




El professor Mateo Rodrigo ens explicà minuciosament els arguments emprats en la negociació, recalant en la situació geopolítica de Castella i València i llurs interesos, per tal de comprendre millor el ressò del Tractat.

Romà Francés, com a president del Patronat ens mostrà la festa, fins i tot mitjantsant un video que resumeix les principals escenes de la representació en el Camp de Mirra, que tots els anys es celebra el 25 d’agost.

Finalment  l’autor, Agustí Ventura, com a bon cronista  ens va esbrinar totes les parts del llibre fent el seguiment de la Crònica de Jaume I . Es d’apreciar la investigació exhaustiva  que l’autor ha realitzat per tal de fer coincidir les dates i els fets.

El llibre que té un formato de 34X24 conté moltes pàgines ilustrades per fotografíes a colors de la festa i dels pobles afectats pel Tractat.

                                                                                                            Antoni  Signes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada