RESPONSABILIDAD

Los artículos firmados expresan exclusivamente la opinión de sus autores.

dilluns, 14 de maig del 2012

EL BELL SOMNI DE JOSEP CORELL









“EL BELL SOMNI DE JOSEP CORELL”




”Fa uns anys, Corell va tenir un bell somni: reunir tot el corpus conegut d’inscripcions romanes al País Valencià i veure’l publicat, si era possible, encara en vida”. (Antoni Furió)[1]
          Si bé el nostre amic Pepe ja no ho ha pogut gaudir, podem considerar com a moment simbòlic del compliment d’eixe bell somni l'acte de presentació del VI volum  d’Inscripcions romanes del País Valencià. (Fira del Llibre - 2 de maig de 2012)
El professor Ferran Grau, després de descriure les característiques principals d'este últim i pòstum volum de l'obra més important de Josep Corell, va ressaltar que la culminació d'este “corpus” l'han feta possible l'esposa i la filla de l'autor (Carmen Segura i Núria Corell) que han revisat este volum.
         Al poc de temps que Pepe ens deixara, NIHIL OBSTAT va dedicar un Monogràfic de d’acomiadament i homenatge al nostre amic. A la presentació del llibre hem assistit quasi tots els qui llavors escriguérem algun article dedicat a la seua memòria i també els qui “periòdicament convivíem, en les tertúlies setmanals, els sopars mensuals i algun que altre viatge cultural, com el de Tarragona, Llíria, Grècia i la Catalunya romànica. La convivència amb ell sempre fou agradable, satisfactòria i gratificant. Sempre quedarà en el nostre record la seua bonhomia i el tracte afable.” (Antoni Signes en l’article Adéu a Pepe Corell).
Quan el presentador va explicar l'estructura, la distribució, el contingut i la resta de propietats de l'obra, vaig tindre la impressió d'estar repassant una lliçó:
1r. Perquè Ramón Gascó en el citat Monogràfic recordava els seus temps d'editor i ens explicava que 

“Inscripcions romanes del País Valencià” consta de sis volums. Els quatre primers els vam editar en NAU LLIBRES… amb les seues fotografies, gràfics, mapes i índexs bibliogràfics d'una complexitat i exactitud meticulosa admirables... El rigor en l'ordre sistemàtic que empra és per a facilitar al màxim la descripció del suport i la lectura del text i es presenta, junt amb cada inscripció la fotografia o el dibuix corresponent.”
2n. Jo mateix vaig escriure en el ja reiterat Monogràfic que
“Preparaba Corell la reedición del tomo V de su obra Inscripcions romanes del País Valencià (Valentia i el seu territori) y me sorprendió encargándome la tarea de pasar a limpio (al ordenador) los borradores de algunas revisiones que él había efectuado”. Això em donà l’ocasió de conéixer els “intríngulis” de l'obra i la magnitud del treball realitzat per l'autor i els seus col·laboradors. No em venia puix  de nou tot el que anava dient el professor de Filologia Clàssica Ferran Grau.
         La presentació va acabar amb una anècdota: hi havia exposat un morter; Pepe li pegà la volta i allí hi havia una inscripció. De l'entusiasme de Corell en el seu treball nosaltres també sabíem quelcom: En el museo fue donde más disfrutó Pepe: allí estaba en su mundo, en su especialidad (la epigrafía) y, como si se tratara de un amigo suyo, nos habló con entusiasmo de la inscripción dedicada a   Marcus Cornelius Nigrinus Curiatus Maternus,  edetano rival de Trajano en las aspiraciones al trono”.  (Nihil Obstat, nº 34/2008).
Enrique Herrero
(Publicado en la edición impresa del nº 51 de NIHIL OBSTAT)


APÈNDIX
Per a major i millor informació sobre l'obra de Josep Corell, s'adjunta un quadre que arreplega les edicions d'Inscripcions romanes del País Valencià.
Açò dóna una idea de la quantitat d'anys de treball dedicats a esta tasca.
D'altra banda, cal assenyalar que els volums 'reeditats' per la Universitat de València són 'corregits i augmentats'



NAU LLIBRES
Publicacions de la Universitat de València
Col·lecció: FONTS HISTÒRIQUES
Inscripcions romanes de…
Any
Inscripcions romanes del País Valencià


2002
I. Saguntum i el seu territori (2 vols.)


2005
II.1.L'Alt Palància, Edeba, Lasera i els seus territoris. 2.Els Mil·liaris del País Valencià
…Saetabis i el seu territori
1994
2006
III.Saetabis i el seu territori
…Edeta i els seu territori.
1996
2008
IV.Edeta i el seu territori
…Valentia i el seu territori.
1997
2009
V. Valentia i el seu territori
…Ilici, Lucentum, Allon, Dianivm i els seus territoris
1999
2012
VI. Ilici, Lucentum, Allon, Dianium i els seus territoris






[1] Enà http://publicacionsdelauniversitatdevalencia.blogspot.com.es/ (Any 2009 -desembre -)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada