RESPONSABILIDAD

Los artículos firmados expresan exclusivamente la opinión de sus autores.

divendres, 19 de febrer del 2021

Evocació de la cadira (Recordant don José Mª Belarte) Bartolomé Sanz Albiñana

 


(Publicat a Vilaweb, 6 de juliol 2020)



De tant en tant m’acudeixen pensaments obsessius. Un és en quin lloc precís es deuen trobar dos quaderns de notes de la meua joventut. El primer conté els apunts d’Història de la Cultura que ens dictava el Dr. Jaume Marco Baidal (Benissa 1898-1978) el curs 1965-66 quan jo feia 3r de Batxiller o de llatí. En el segon quadern es troben els apunts de Literatura Espanyola —el mester de juglaria, el mester de clerecia, la novel·la picaresca, etc.— del professor don José M. Chema Belarte al llarg del curs 1968-69.

Tots dos eren professors que no seguien el manual de la matèria i que no entenc per què els havíem comprat, ja que no els vam obrir pràcticament mai. Potser foren els primers professors que ens introduïren en la tècnica de prendre apunts sense cap pauta, una destresa fonamental per als estudis posteriors. Ja se sap, a nadar s’aprén escabussant-se, fent braçades sense parar i engolint glops d’aigua. Tots dos se centraven a donar-nos unes línies bàsiques de les assignatures que impartien, sense mirar cap nota ni llibre mentre explicaven. Eixa és la mena de professors que sempre m’ha agradat més: hom es podia quedar bocabadat escoltant-los, i ells i nosaltres perdíem la noció del temps. Mala cosa és quan mestres, professors i estudiants miren contínuament el rellotge!

Don Jaume ens va donar geografia d’Espanya (1963-64) i universal (1964-65). Per cert, era l’únic professor que a vegades ens parlava en valencià, llengua que ens evocava la que les nostres mares ens havien ensenyat i amb la que jugàvem amb els amics, però que teníem temporalment tancada en un armari, ja que en aquell temps llunyà no es considerava adequada per a la transmissió del coneixement. Una vegada, en primer curs, li vaig preguntar si acelga volia dir alga, perquè em sonava similar, i em va contestar: ‘Bleda, bleda’. En aquell moment, com que jo era massa menut, no vaig captar el doble sentit i el joc amb la paraula.

Era l’autor, entre més, d’un llibre que recollia una descripció succinta de cadascuna de les comarques espanyoles: tota una faena! Per la seua edat, molt bé podia ser el meu avi, i recorde que era un poc asmàtic. Ens contava històries com la de les olives gelades i crues que durant la Guerra Civil es va menjar per les terres de Jaén. Ara, navegant per Internet, he esbrinat per una orla de 1944 que es va llicenciar en dret a quaranta-sis anys. Pels anys seixanta, el Google de l’època en la seua matèria eren unes cartelleres de cartó, cadascuna dedicada a un país, amb retalls apegats de periòdics i de revistes que ell penjava per les parets al llarg dels corredors: rius, muntanyes, mineria, agricultura, ramaderia, ciutats importants. Mitjançant eixes cartelleres, nosaltres tréiem el cap al món i el descobríem. En aquells temps els recursos pedagògics depenien molt de la imaginació dels professors.

Don José M. Belarte ensenyava literatura espanyola el curs 1968-69. Aquell curs quedàvem trenta-tres alumnes dels seixanta-sis que havíem començat en primer. Pura i dura selecció natural darwiniana. Doncs bé, el professor ens va dissenyar un pla de lectures obligatòries per si de cas en algun moment ens avorríem i no sabíem què fer, i de les quals havíem de lliurar-li els resums a final de curs: Cantar de Mio Cid, Milagros de Nuestra Señora de Berceo, Libro de Buen Amor, La Celestina, El Buscón de Quevedo, el Lazarillo de Tormes, las Coplas de Jorge Manrique, etc., amb un total d’unes vint lectures. Era un professor refinat i molt educat. Un dia ens va demanar que reflexionàrem en un full sobre quin invent creiem que era el més important de la humanitat i per quin motiu. Cadascú de nosaltres, començant per Andrés Ferrandis (Aldaia) i acabant per Valmaña Buj (Gandia), li vam dir els invents que pensàvem que havien canviat el transcurs de la humanitat: la roda, el foc, el cotxe, els coets espacials, l’avió, el telèfon, el microscopi, la impremta, la penicil·lina, etc. Quan vam acabar, es va alçar, i caminant amb el pas pausat i elegant d’un patrici romà ens va dir que l’invent més important de la humanitat era la cadira amb totes les modalitats: cadira de braços, balancí, banc, hamaca, sofà, tamboret, poltrona… Va concloure que la major part dels invents que nosaltres havíem suggerit no existirien sense que algú haguera estat assegut unes quantes hores calfant-se el cap.

Mentre Belarte feia la seua dissertació sobre transcendència de la cadira per al passat i futur de la humanitat, jo mirava de reüll Jesús Conill Sancho, sens dubte el més llest del meu curs, i que seia uns tres metres davant meu en un angle de 45 graus a la dreta. I el mirava per veure si refutava l’argument del professor. Però pareix que va quedar prou convençut. A dotze anys jo m’havia adonat que Conill, a més d’intel·ligent de mena, era un faener nat. Mentre tots ens afanyàvem per a anar a jugar a futbol en el temps lliure, ell devia anar no a la biblioteca de curs, on recorde que jo fullejava la revista Sábado Gráfico, sinó a la general on era prohibit d’anar. No sé si tenia un salconduit especial. La bona qüestió és que en acabar el curs la major part de nosaltres havíem fet la meitat de les lectures imposades. Conill les tenia totes completades amb floritures i cites dels crítics més autoritzats en cadascun dels ‘monuments’ literaris que ens entraven aquell curs. La resta d’alumnes que no havíem pogut completar les lectures ens conformàvem de fer resums dels seus resums. A ell no li importava que ens inspiràrem en el seu treball i esforç. Quan lliuràrem les llibretes al professor, la de Conill estava tan palpada que no es podia dissimular, i pareixia el doble de gruixuda, signe evident de com l’havíem repassada.


No sé si Belarte havia llegit l’entrada de Joan Fuster sobre la cadira en el seu Diccionari per a ociosos (1964). Belarte era un home molt llegit, i no m’estranyaria gens. A Conill no el vaig veure mai per la Facultat de Filosofia i Lletres on vam fer carreres diferents, també en el doble sentit de la paraula: acadèmiques i fugint dels grisos a principis dels anys setanta. Ell hauria pogut fer qualsevol carrera que li haguera passat pel cap, de lletres o de ciències. Li’n sobraven, de recursos, per a això i per a més. Fa un grapat d´anys, quan encara no s’estilaven els mòbils ni els whatsapps que han trastocat les nostres vides, ens vam reunir a Torrent tots els companys que vam començar l’any 1963. També hi era l’amic i sacerdot César A. Buendía Romero, un sant en vida. Doncs bé, l’únic que hi va aparéixer amb la muller va ser Jesús Conill Sancho. S’havia casat amb la filòsofa Adela Cortina, sí, la que escriu a El País una vegada al mes. Ell és catedràtic de Filosofia Moral i Política, i ella catedràtica emèrita d’Ètica. Com diríem col·loquialment: una parella dedicada al rock dur, sobretot ell. Ho poden comprovar, si no, en YouTube escoltant alguna de les conferències d’ell. Per a parir eixes idees es necessiten bones cadires, i no diguem els qui l’han d’escoltar.

Sovint, quan sec a estudiar pense en Belarte, en Conill i en la contribució de les cadires en les seues diferents variants al progrés de la humanitat. D’una manera subtil, Belarte ens va convidar a seure i llegir. De sobte, miraculosament, la locució horaciana ‘sapere aude’ s’havia transformat en ‘sedere aude’. Benaventurats, doncs, els qui seien a pensar, perquè de la resta del món són els fruits del seu treball.

Bartolomé Sanz Albiñana

7 comentaris:

  1. No conec a Bartolomé i llegint el seu article, ple d'irònic seny, és dels que m'agradaria ser amic.
    Gràcies.
    Francesc Jover

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs ja et pots considerar amic meu, Francesc. Breu presentació: Bartolomé Sanz Albiñana, nascut a l'Olleria prompte farà setanta anys, tot i que visc a Alcoi per motius professionals (professor de l'IES Cotes Baixes-Alcoi durant més de trenta anys). Jubilat des de fa deu anys: cal deixar pas a les noves generacions. Vaig estar al Seminari de Montcada en una època gloriosa (1963-69), així que conec i recorde molta gent d'eixa estada: companys, professors, superiors, etc. Vaig conéixer els Rectors Rodilla y també Sanus.

      No renegue del meu pas pel Seminari, com altres companys. Al seminari (superiors, peres espirituals, professors, companys, etc) dec la meua formació bàsica a la qula no renuncie i reconec que la meua vida hauria sigut molt diferent si no haguera passat per eixe lloc.

      Arran de la pandèmia vaig començar a evocar els meus records, que seran semblants i significatius a qui va passar per Montcada. Ara estic per 1966-67 quan es va estrenar el tercer pavelló.

      Ja em contaràs un poc de tu.

      Salutacions i a continuar resistint.

      Elimina
  2. Jo també vull agrair-te, Bartolomeu, els texts sobre el teu pas per el seminari, tan bé escrits.
    Jo no vaig estar ni un sols dia al seminari de Montcada, a pesar de que Rodilla era amic de mon para i el “capellà” de moltes celebracions familiars. Però sobre tot has presentat molt a algunes persones que han segut bons amics meus: Conill (padrí del meu segon fill), Payá (haguera segut un bon bisbe si no s’haguera posat massa prompte la corbata), el simpàtic professor Jaume Marco, que vaig conèixer també fora del seminari y, per últim el també simpàtic i intel·ligentissim Belarte que jo vaig tindre com alumne i amic en el Convictori el curs 1960-61.
    Està be que escriguis en Vilaweb, però ja veus que en el blog del nostre Enric Herrero i AU tens lectors, com tindries sense dubte en la web del Grup cristià del dissabte, https://grupdeldissabte.org/
    Antonio Duato

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estimat Antonio:

      En primer lloc vull agrair-te les teues amables paraules. I sobretot els teus comentaris. Menciones Rodilla, com amic de ton pare. Imagine que tu també el coneixeries bé. A Rodilla li dedicaré l’últim article (no sé quan) i m’gradaria fer una semblança justa, equilibrada i sensata. Sens dubte serà l’article més difícil de tota aquesta serie.

      Els meus articles han plantetjat algunes preguntes entre línies. Una d’elles és la meua sorpresa que no s’haja escrit una biografia sobre el Rector que va dirigir durant trenta anys aquella institució emblemàtica. Com que nomenes José María Belarte, hi ha hagut gent que m’ha dit que eixe és l’home que ho hauria pogut fer, però no ho ha fet. És més, també m’han dit que el mateix Belarte va perdre una oportunitat històrica de “posar” Rodilla en el lloc que es mereixia, quan en morir el 1984, va escriure “una necrològica lamentable” no recorde si en el Levante o un altre diari. Jo no l’he llegida. Belarte va ser un dels homes intel·ligents que jo hi vaig conéixer en els meus sis cursos. M’agradava escoltar-lo perquè el que deia no ho trobava en cap llibre. En fi, si el vas tindre d’alumne al Convictori fa seixanta anys i vau ser amics ho sabràs millor.

      Tinc entés que el Convictori era com la continuació del 4t de teologia. Qui anava allí? Com es feia la selecció? Qué s’estudiava alli? Els mateixos dubtes tinc pel que fa als col.legis com el Patriarca, Sto Tomás, etc. No sé si m’ho pots aclarir. T’ho agrairia.

      Una curiositat: si no vas estar ni un sol dia al Seminari de Montcada, on vas estar? Ja estic prou intrigat per no haver pogut esbrinar fins ara on va estudiar l’arquebisbe Cañizares (jo no recorde haver-lo vist a Montcada com a altres de la seua edat), com per a que em digues que no vas estar a Montcada.

      Hi ha cursos que estan organitzats des de l’aparició del wassap: el meu no n’és un d’eixos, així que m’alegre que conegues Jesús Conill, un home intel.ligent i treballador com ja vaig detectar jo el 1r curs i el temps ha demostrat. Si el veus, dona-li records. Ens vam veure per última vegada fa uns 25 anys i després en algun que altre vol.

      Em posaré en contacte amb el Grup cristià del dissabte per si de cas estigueren interessats en les coses que escric. Gràcies per informar-me.

      El meu e-mail és bartolomesanzalbinana@gmail.com per si en algun moment t’apeteix contestar-me. No tinc pressa. “In manus tuas commendo spiritum meum”.

      Una forta abraçada.

      Elimina
  3. Ei, Bartolomé, quin article tan amable i tan bonic! El seminari que jo recorde -vaig començar en el 57- és també un lloc amable poblat de bona gent: Ramon Gascó el pare i el fill, Blas Sánchez, José Esteve Ferriol, Jesús Novell, i aquella perla que va ser sempre Carlos Pelegrí i acabà sent Carles, Joaquín Martínez Ferigle que ens donava geografia fent viatges imaginaris i de qui vaig ser molt amic passats els anys i tants altres.
    I els meus companys, gent magnífica de veritat. Dos d'ells acaben de faltar: Pepe Casanova que tu segur coneixes perquè és del teu poble, i Paco Fabià. I altre compnay que també coneixeràs i espere que vuisca molts anys, Paco Blai. Dir-te només: m'ha agradat el eu text.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Salvador:

      Quina alegria retrobar-te! Sí, vas ser superior meu el curs 1965-66, quan jo feia 3r d’humanitats. Almenys el curs següent encara hi eres. Apareixes en els meus records en els articles titulats “A catorze anys (1, 2 i 3)”. Eres del curs de Pepe Escorihuela i del meu paixà Juan Borrás Juan i, per tant, vos recorde quan encara estaveu en els últims cursos de teologia.

      Efectivament, Jesús Conill i César Buendia eren del meu curs. Tots dos van vindre a la reunió que vam fer fa uns 25 anys (?), abans que César se n’anara a Perú (?). César, un sant en vida, va ser rector a Atzaneta (1987-1993) i allí el vaig retrobar el caps de setmana, tot i que jo ja feia anys que vivia a Alcoi.

      Ho he intentat, però em resulta molt difícil contactar amb ells i prou que ho lamente. Només tinc contacte amb Coll Morante (de Quart de Poblet) perquè seguix un poc les ratlles que escric i em fa comentaris.

      Recorde molt millor la meua estada al Seminari que el pas per la Facultat de Filosofia i Lletres.

      Tinc alguns dubtes que m’agradaria consultar-te. Ja em dius.
      Una forta abraçada,

      Bartolomé

      Elimina
    2. Estimat amic invisible:

      Moltes gràcies per les teues paraules i per llegir-me.

      Conec Paco Blay, clar, i també la seua senyora (Amanda). Tots dos eren professors de l’Institut Pare Victòria (Alcoi), mentre que jo ho era a l’IES Cotes Baixes-Alcoi. Paco Blay era del curs de Juan José Blanco (de Carcaixent), a qui estimava molt i vaig tindre de reverend en 3r.

      El meu paisà Pepe Casanova Ferrando, que anava un curs davant dels qui he nomenat, va faltar el 24 de febrer, segons em van informar. Li vaig perdre la pista fa una eternitat. L’estiu passat un cosí seu em va dir que havia fet classes de religió en algun institut de o per València i que s’havia mort la seua dona.

      A excepció de Ramón Gascó i l’inoblidable Carles Pelegrí, a qui recorde en algun article, no recorde els altres que menciones en el teu missatge.

      Una forta abraçada,

      Elimina