RESPONSABILIDAD

Los artículos firmados expresan exclusivamente la opinión de sus autores.

dimecres, 21 de novembre del 2018

Nova entitat sociocultural a Cocentaina (Autor: Francesc Jover


Autor: Francesc Jover, enviat a Nihil Obstat el 18 de novembre de 2018
Dates de recepció: 20 nov.2018, 17:21 (hace 1 dia)

  
Una colla de persones independents o pertanyents a grups sindicals, polítics o culturals, ha decidit crear una nova entitat sociocultural per a la recuperació de la memòria històrica i democràtica. En aquesta finalitat fa uns mesos que estan reunint-se per intercanviar objectius i maneres d’enfocar el camí a seguir. Han començat a fer diferents activitats relacionades en el tema. També han obert contacte amb la Universitat d’Alacant, mitjançant la càtedra de Memòria Històrica i Democràtica i la Seu Universitària Local; així mateix com la Corporació Municipal i altres entitats culturals del poble. Darrerament han elaborat uns estatuts per tal de donar-li entitat jurídica, els quals, una volta han aprovat en assemblea iniciaran el tràmit corresponent en la Generalitat Valenciana per a la seva aprovació. Després d’haver-ho posat a debat la nova entitat es denomina: Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina.
L’objectiu de la nova entitat és ben clar i concret, que de manera extractada podria resumir: reinterpretar la Segona República, la Guerra Civil i la dictadura franquista amb rigor historiogràfic; recuperar els  expedients de totes les víctimes que hi van haver; enaltir la dignitat que els fou furtada i finalment publicar-ho de manera didàctica pels mitjans d’informació.
El grup naix amb la convicció unànime d’estar vivint una democràcia formal -de més de quaranta anys- sense que els fets dels anys 30, 40, 50, etc. hagen estat suficientment explicats i rehabilitades totalment la dignitat de les víctimes. Després d’aquell drama, no pot haver-hi una societat plenament normalitzada si hi ha alguna actitud ideològica que puga tergiversar, manipular o ocultar la història.
Podem pensar que desprès de tant de temps els interessos partidistes han deixat de ser un obstacle i les noves generacions  poden abordar els fets històrics amb més perspectiva. Una cosa és ben certa; em deixat passar molt de temps on haguérem pogut recopilar testimonis molt valuosos dels que foren protagonistes. Tot i així en queden alguns i se’n poden recopilar molts més.
Per això és imprescindible acceptar per part de tots el reconeixement d’haver vulnerat des de l’aparell de l’Estat els drets humans. Actualment, mai més podem justificar determinades actituds repressives que no han anat més enllà de la venjança. Cal acceptar l’indigne menyspreu i oblit que han patit els vençuts de la Guerra Civil i la manca d’un homenatge que mai s’ha fet. Mai pot haver-hi una convivència democràtica si no estudiem a fons els errors i els encerts dels que intentaren construir una societat més justa, igualitària i pacífica en una època de la història plena de convulsions.
Finalment volem felicitar aquesta iniciativa i fer una crida perquè l’associació tinga llarga vida; perquè ajude a la societat a perdre passades pors i per a que totes i tots els ciutadans de Cocentaina i el Comtat tinguen l'oportunitat de aportar -si volen- casos de víctimes familiars que mai han sabut entendre perquè foren tan maltractats. Cal dir també que necessiten la col·laboració de joves i adults, totes i tots que, apart de la seva participació (que està oberta a tothom) aporten dades, fotografies i documents que ajuden a estudiar cas per cas.
Francesc Jover

2 comentaris:

  1. enhorabona i, des de la nostra organització tot el nostre reconeixement i suport.
    La nostra proposta passa per l'intercanvi, tant d'experiències com d'informació.

    Salut i molta república.

    ResponElimina
  2. Enhorabona als integrants d'aquesta iniciativa. Després de pocs més de 78 anys, encara desconeixem moltes coses d'aquells anys d'infàmia i terrorisme d'estat, els quals van conduir a generar una societat malaltissa. Solament coneixent i afrontant la veritat d'allò que va passar es pot tornar al estat de salut.
    Excel·lent iniciativa la del Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina.
    Força i endavant !!!

    ResponElimina